Slutet för taxiförarna – Ubers taxi kör själv

Platsen är Pittsburgh i USA. Här har Googles självkörande taxibilar börjat bli en ganska vanlig syn på vägarna. Nu utmanar taxibolaget Uber IT-jätten – som även är delägare i Uber.

Uber har meddelat att det kommer att börja testköra sina förarlösa taxibilar i Pittsburgh inom de ”kommande veckorna”, enligt den amerikanska sajten Newsroom.

Ubers förberedelser – i detta första skede – handlar om att samla in data och testa det självkörande systemets kapacitet.

Till skillnad från Google har Uber valt att inte satsa på en bil med ”gulligt” utseende. Nej, tvärtom.

Utrustad med mängder av teknik

Här är det en uppseendeväckande exteriör, med stora kamerapaket på taket, som gäller. Bilen – en Ford Fusion hybrid – påminner närmast om något som Läderlappen eller någon annan superhjälte skulle välja att åka i.

Uber spektakulära självkörande taxi en är utrustad med sensorer, radar, laser, scanner samt högupplösta kameror, för att kartlägga omgivningen.

Liksom när det gäller Google kommer Uber inte att våga löpa hela linan ut i början. För säkerhets skull kommer det att sitta en människa i förarsätet på den självkörande bilen – som en backup ifall något skulle gå snett.

Världsomspännande självkörande flotta

Uber anser att de självkörande bilarna på sikt kraftigt kommer att öka trafiksäkerheten. 1,3 miljoner människor dör varje år i trafikolyckor. 94 procent av dessa olyckor beror, enligt Uber, på den mänskliga faktorn.

”I framtiden tror vi att denna teknik kommer att innebära mindre trängsel, mer överkomliga och tillgängliga transporter samt betydligt färre liv som går till spillo i trafiken”, skriver Uber.

Ubers framtidsvision är skapa en en världsomspännande och självkörande taxiflotta. Även andra storföretag har liknande planer – till exempel datajätten Apple, som nyligen investerade drygt åtta miljarder kronor i ”Kinas Uber”, taxiappen Didi.

Ubers konkurrent Lyft är också med på banan, med delägaren – och biljätten – GM.

Byta bil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar