Skodas suv Kodiaq – en rejäl storlastare

Presentationen skedde i Berlin i Tyskland i torsdags kväll.

Kodiac skiljer sig rätt mycket från sina syskon Octavia och Superb. Inte minst när det gäller instrumentbrädan, mittkonsolen och dörrsidorna.

Skoda Kodiaqs design är rakare och kantigare och layoten runt infotainmentskärmen är helt ny.

Instrumentpanelen har två symmetriska zoner, ventilationsöppningarna är placerade vertikalt i stället för horisontellt som på Octavia och Superb. Vidare har pekskärmen fått en sofistikerad glasdesign.

Hela interiören har en självförklarande layout ”vilket innebär att du inte behöver slösa för mycket tid på att försöka räkna ut vad vissa knappar gör”, skriver Skoda.

Men framförallt är det utrymmesmässigt och när det gäller lastkapaciteten som Skoda Kodiaq sticker ut.

Ett av de största lastutrymmena i klassen

Enligt ett pressmeddelande från Skoda är Kodiaq 4,70 meter lång och 1,88 meter bred. Det innebär att den är både kortare och smalare än Kia Sorento, som kommer att vara en av de främsta konkurrenterna.

Ändå är den rymligare.

Medan Kia Sorento kan lasta 660 till 1 732 liter kan Skoda Kodiaq lasta 720 till 2 065 liter. Det gör bagageutrymmet till det största i sin klass och överträffar lastkapaciteten även hos den nära fem meter långa Volvo XC90.

Passagerarutrymmets längd är 179,3 centimeter medan bredden i axelhöjd fram är 152,7 centimeter och bak 151 centimeter. Femsitsutförande är standard. Som tillval erbjuds en tredje sätesrad så att sju personer sammanlagt kan få plats.

Baksätesryggarna kan vinklas individuellt för att öka lastutrymmet bakom.

Den maximala släpvikten är 2,5 ton.

Kodiaq väger 1 452 kilo (utan förare) i sin lättaste version. Vikten har hållits nere med hjälp av mycket lättviktsmaterial.

Fem motorer vid lanseringen

Motorerna är fem till antalet: två TDI-dieslar och tre TSI-bensinare. Dieselmotorerna är på 2,0 liter och ger 150 hästkrafter och 340 newtonmeter respektive 190 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Den svagare dieselmotorn förbrukar 0,50 liter per mil och släpper ut 131 gram per kilometer.

Bensinmotorerna består av två 1,4 liters-maskiner och en på 2,0 liter. Effektuttagen hos 1,4-litersmotorerna ligger på 125 respektive 150 hästkrafter där den minsta förbrukar 0,60 liter per mil vilket motsvarar 140 gram koldioxid per kilometer.

Den kraftigare 1,4-litersmotorn har cylinderavstängning för att spara på bensinen vid låg belastning. Största bensinalternativet – den på 2,0 liter – har 180 hästkrafter och 320 newtonmeter.

Växellådsalternativen är en sexväxlad manuell låda samt sex- respektive sjuväxlade DSK-dubbelkopplingslådor. dDn med sju växlar är ny för Skoda och tillåter vridmoment upp till 600 newtonmeter. Denna kraftfullaste dubbelkopplingslåda är standard i de båda starkaste versionerna av diesel- respektive bensinmotorerna – då i kombination med fyrhjulsdrift.

Framhjulsdrift finns till övriga modeller.

Skoda Kodiac ska börja levereras under första halvåret 2017. Priserna beräknas starta på runt 300 000 kronor.

Sugen på att byta till nya Skodan? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar