Döda djur och andra galna bilbränslen

Trä

Nej, det handlar inte om att elda ved. I stället handlar det om ett gassystem som påminner om det som användes under andra världskrigets oljebrist.

Processen går ut på att förvandla organiskt material till kolmonoxid och väte, där vätet sedan driver bilen. Smart, men kräver en del trä. Och slit. Finlands statsminister Juha Sipilä har en El Camino som drivs precis så här.

 

Kaffe

Världsrekordet för bil som drivs av kaffe hålls av Martin Bacon. (Bränslet är kaffe, alltså, inte fläsk.) Han ställde om sin Ford P100 så att den, via ett gassystem som liknar det den finske statsministern har, kan gå på pellets gjorda av kaffesump.

Hur fort han lyckats köra med sin sumpraket? 105,7 km/h.

 

Komprimerad luft

Ända sedan 1920-talet har människor försökt använda komprimerad luft för att driva olika sorters fordon. Och det har egentligen alltid fungerat rätt dåligt. Tekniken är rätt enkel, ungefär som en ångmaskin så ska den komprimerade luftens tryck driva motorn. Problemet är att det krävs väldigt mycket energi för att få luft att komprimeras – så det hela är inte speciellt energieffektivt.

 

Avföring

Ja, det handlar om bajs. Det luktar skitlite och finns i rätt stor mängd världen över. Dessutom tar det ju aldrig slut. Metan tas från människors avföring och driver bilmotorn – biogas kan det också kallas. Det finns faktiskt en buss i England som går enabrt på biogas från människors avfall och avföring.

 

Döda djur

Den tyske forskaren Christian Koch upprörde rätt många djurälskare världen över när han 2007 tog fram ett sätt att skapa biodiesel från avfallsprodukter, bland annat döda djur. I korthet går processen ut på att värma avfallet till 300 grader och sedan omvandla det till diesel i en slags katalytisk omvandlare.

Enligt rykten, troligtvis skapade av en hårdvinklad text i tyska tidningen Bild, så ingick döda katter i avfallsmixen. Detta dementerade Christian Koch med följande kommentar:

– Det här är ett alternativt bränsle som är miljövänligt. Men det är nonsens att prata om döda katter. Jag har aldrig använt katter och skulle aldrig komma på tanken att göra det. Som mest kan någon enstaka groda ha hoppat i.

Sugen på en ny, miljövänlig bil? Se här vad du kan få för din gamla

Lämna ett svar