Skarp kritik mot VW:s agerande i Sverige

Volkswagen har tidigare fått kritik för att åtgärderna av de svenska bilarna som berörs av dieselskandalen tar för lång tid.

I juni sa Motormännens Riksförbunds vd Fredrik Daveby att det var ”oacceptabelt långsamt och lamt” när det kom fram att endast 0,3 procent av bilarna hade åtgärdats.

Och missnöjet från Motormännen är fortfarande stort.

Volkswagen har hävdat att mellan sju och nio procent av bilarna nu är åtgärdade – en siffra som inte stämmer.

– Endast drygt tre procent av bilarna har åtgärdats enligt Transportstyrelsen. Det är besvärande att VW försöker måla upp en felaktig bild över hur många bilar som har åtgärdats, säger Fredrik Daveby i ett pressmeddelande.

 LÄS MER: Volkswagens nota för dieselskandalen växer ytterligare

”Kommer ske löpande”

Men Volkswagen själva menar att det är bilägarna som frivilligt väntar på att lämna in sin bil till den vanliga servicen.

– Det kommer ske löpande under året. Det tar tid. Det är förenat med väldigt mycket tester och man testar modell för modell. Man vill vara säkra på att bilarna inte påverkas negativt, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen group Sverige, till TT.

– Det är många modeller och märken och varje bil ska testas under alla möjliga förhållanden. Det är enligt plan, fortsätter han.

Svarar på kritiken

I ett debattinlägg på Svenska Dagbladets Näringsliv har Claes Jerveland, vd för Volkswagen Group Sverige AB, svarat på kritiken.

Han medger att lite över tre procent av de svenska bilarna har åtgärdats men att det handlar om 20 procent av de bilar som fått en godkänd åtgärd.

”Det är drygt 230 000 bilar från koncernens märken som är berörda av dieselfrågan på den svenska marknaden. Av dessa har till dags dato 42 200 fått en godkänd och tillgänglig åtgärd. Det innebär att den tyska myndigheten KBA har testat åtgärden för varje berörd modell”, skriver han.

 LÄS MER: Säljstopp på de flesta VW-bilarna i Sydkorea

”Enklast för kunderna”

Han svarar också på Motormännens kritik om att Transportstyrelsen ”nöjer sig med att Volkswagen åtgärdar bilarna i samband med service” Enligt Claes Jerveland vill Volkswagen bara gör det så smidigt som möjligt.

”Vi anser att det enklaste för kunderna är om de kan få åtgärden genomförd i samband med en vanlig service eller annat verkstadsbesök. Transportstyrelsen har haft samma synsätt. Men den som vill kan också boka en tid hos en verkstad enbart för att få åtgärden genomförd. I båda fallen är det självklart kostnadsfritt för kunden och i samband med åtgärden erbjuder vi en mobil lösning som kan vara lånebil, taxiresa eller det som passar kunden bäst”, skriver han.

 Funderar du på att sälja din bil? Se vad den är värd här

Lämna ett svar