Sju bilar på ett år – nu siktar Opel på VW

Alla som följer bilbranschen är vana vid utfästelser och löften. Si och så många nya bilar på si och så många år. Ändå hajar man till vid Opels programförklaring inför 2017. Målsättningen avslöjades inför juryn i Car of The Year och innehållet det här:

* Nya elbilen Ampera-e som kommer att bli mycket intressant på den svenska marknaden.

* En ny Opel Insignia Grand Sport. Nya Insignia är snygg och mycket trevlig att köra. Jag vet, för jag har redan kört den på en exklusiv förhandsvisning i södra Tyskland. De fina köregenskaperna från Opel Astra har plockats in i den större modellen.

Tuff konkurrent till VW Alltrack

* Kombiversionen av Insignia heter Sports Tourer och blir förstås en storsäljare i Sverige.

* ….vilket även crosscountry-versionen Country Tourer kan bli. En billigare V90 CC och en tuff konkurrent till Volkswagen Passat Alltrack.

* Den helt nya suv:en Opel Crossland X som gör MokkaX sällskap i ett mycket brett utbud av lite snällare och mindre suv:ar. Crossland X är en Meriva i suv-kläder och byggs på plattformen Opel utvecklat tillsammans med Peugeot/Citroën och som bland annat resulterat i nya Peugeot 3008.

* Ytterligare en suv – fast lite större – ska visas i slutet av året. Det blir en Zafira i suv-kläder och även den byggs på en PSA/Opel-plattform.

* En ny version av transportbilen Vivaro för att Opel ska hänga med i den viktiga transportbilsutvecklingen.

Kommer att skaka om bilförsäljningen

Det är ett tufft program för 2017 som kommer att skaka om bilförsäljningen i Europa. Tydligast är Opels strategi på suv:arna i modellprogrammet. Plattformssamarbetet med Peugeot/Citroën ger Opel möjligheter att bygga många olika modeller på kort tid.

Opel har en marknadsandel i Sverige på 2,3 procent men räkna med att den kommer att öka framöver. Största hotet kommer från några andra storsatsande märken:

* Kia och systermärket Hyundai stormar fram med massor av nya modeller till ett vettigt pris.

* Ford bygger klokt med bra prestanda utan att ödsla pengar på att ligga först i teknikracet.

* Nissan/Renault bygger smart med en rad nya tjänster vid sidan om väldesignade bilar.

När Volkswagen hukar under dieselskandalen och snabbt vill hoppa till elbilar så kommer de här tillverkarna att med vanliga bilar för vanliga bilköpare att sno åt sig marknadsandelar.

LÄS MER: Vi kör nya Opel Insignia – här första intrycken

Lämna ett svar