Så undviker du onödiga böter på bilsemestern

Just nu har många svenskar semester och vissa väljer att ta sina väskor och sin bil och glida ner mot sydligare breddgrader.

Men det finns saker som du kan råka ut för.

Förutom olyckor och andra liknande tråkigheter så finns det i många länder avgifter som kan vara värt att läsa på om – om du vill undvika böter.

 LÄS MER: Här är trafikregeln svenskar bryter på bilsemestern

 

Många länder i Europa har nämligen motorvägsavgifter. I Österrike, Schweiz, Tjeckien och Slovenien ska en betala i förväg genom att köpa en vignette och fästa på vindrutan.

– Märket säljs på bensinmackar nära gränsen och ger rätt till obegränsad körning under giltighetstiden, säger Motormännens Riksförbund Karl von Schoultz.

Men har du husbil som väger över 3,5 ton totalt så måste du skaffa en räknare – i stället för en vignette – som tar höga kilometeravgifter.

 LÄS MER: V90 och S90 trimmas – så mycket krut får de

Olika från land till land

Det kan dock skilja sig från land till land. I Ungern och Slovakien är vignetten historia och allt sköts nuförtiden elektroniskt.

I länder som Frankrike, Italien, Spanien, Polen och Kroatien varierar avgiften beroende på hur långt en kör och hur stort fordonet är.

– När du kör in på en betalmotorväg tar du en biljett. Biljetten spottas ut automatiskt, eller så trycker du på en knapp. Sedan fälls bommen upp. Glöm inte att ta med biljetten! Har du slarvat bort den får du betala en rejäl straffavgift, säger Karl von Schoultz.

Betala böterna direkt

Skulle du råka ut för böter så rekommenderar Motormännens Riksförbund att betala den tämligen omgående. Och tro inte att de kommer glömma bort det.

– Mitt råd är att betala så snart som möjligt. När utländska myndigheter skickar ut böter brukar de ha torrt på fötterna och bra fotobevis.

 Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar