Så snabbt blir din bil dödligt varm

Under måndagen var det två spädbarn som räddades ur en bil i Luleå. Samma dag tvingades en polis i Örebro att krossa en ruta till en stekhet bil där ett barn satt inlåst och under tisdagen larmades polisen i Västmanland om två hundar som befann sig i en bil som stod i solen.

Dessa händelser kan vara direkt livshotande, men fortfarande händer detta varje år. Nu varnas det på nytt för att vara oaktsam.

– Många tror att det räcker med att veva ner rutorna en bit, men så är inte fallet. Djuren och barnen kan dö av värmeslag, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben.

Fyra gånger varmare

Hans Rosenberg säger att det blir varmare än vad man tror. Bilen kan bli upp mot fyra gånger varmare än temperaturen utanför och det kan gå så fort som tio minuter till att det kan orsaka skador på barn och djur.

– Nu när värmen har varit så hög som 25 grader så blir det varmt fort i bilen. Man lämnar inte hundar eller barn i en bil, säger Rosenberg.

När kan man lämna hunden i bilen?

Det beror på hur bilen ser ut, men det räcker inte att dra ner rutorna någon centimeter.

Hans Rosenberg berättar vidare att om man har hunden i bakluckan, innanför galler, så kan man öppna hela bakluckan om bilen står i skuggan. Då gäller det även att man har en kontinuerlig tillsyn och ser till att hunden inte blir för varm.

Använd sund förnuft

Dock går det inte att säga ett visst gradantal som är okej om man måste lämna hunden i bilen, menar Hans Rosenberg.

– Folk kommer att förlita sig på den siffran. Man måste använda sitt sunda förnuft.

Polisen i Stockholm meddelar samma syn.

– Om det är varmt ute så lämnar man varken barn eller djur i bilen. Bara i går så hade vi fem stycken ringningar angående hundar som satt inne i varma bilar, meddelar polisen i Stockholm.

Om man ser en hund eller människa inlåst i en bil som står i solen så ska man ringa polisen direkt, säger polisen i Stockholm. Under samtalet ska det framgå hur situationen ser ut och var man befinner sig. Om det inte går att vänta på polisen så får man göra en bedömning ifall man ska ingripa direkt.

– Det kan handla om liv och död, säger polisen i Stockholm.

Lämna ett svar