Så ska OKQ8 hjälpa nyanlända akademiker

Praktikerbjudandet är en pilotsatsning, men som nu är ett permanent projekt hos OKQ8. Det sker inom ramen för arbetsmarknadsutbildningen ”Korta vägen” som i sin tur är ett samarbete tillsammans med Academicum, Arbetsförmedlingen, Uppsala universitet och KTH.

Programmet är avsett att hjälpa nyanlända akademiker som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

”En win-win-situation”

De erbjuds först en tre månader lång utbildning med studievägledning, karriärcoachning och undervisning i yrkessvenska. Därefter ska de ut på arbetsplatser genom olika praktikplatser.

OKQ8 är ett av företagen som är med i projektet och i maj började de första sex praktikanterna på kontoret i Stockholm.

– De har ju utbildning sedan tidigare som så klart kan ge jättemycket kunskap och insikt till vårt arbete. Jag ser det verkligen som en win-win-situation, säger OKQ8 Scandinavias kommunikationschef Alexandra William-Olsson.

 LÄS MER: Mercedes ska lansera nytt märke för elbilar

Projektet är permanent

Den 17 maj började de första sex praktikanterna utspridda på sex olika divisioner – kommunikation, ingenjörskap finans, HR, IT och marknad.

– För vår del betyder det jättemycket. Inte bara för att man gör det så att det känns bra i magen, utan man gör det för att dessa personer är superduktiga och kan bidra till Sverige, säger Alexandra William-Olsson.

– Och för de som kommer hit så är det jätteviktigt att få komma ut och vara på en arbetsplats för att dels känna hur det är, dels för att lära sig språket. Jag ser inget som skulle vara dåligt med det här utan bara något som är superpositivt.

Även om detta är en pilotsatsning så står det redan klart att det är ett permanent projekt. OKQ8 Scandinavias ambition är att ta in ett tiotal nyanlända akademiker per år.

– Jag ser inga hinder, bara möjligheter, säger hon Alexandra William-Olsson.

 Dags för ny bil? Se vad du får för din gamla här

Lämna ett svar