Miljardförlust för Aston Martin

En av förklaringarna till den stora förlusten är att Aston Martin är inne i en generationsväxling av flertalet av sina modeller. En sådan process är kostsam och när dessutom försäljningen inte går bra blir det ofrånkomligt minussiffror på resultatraden.

Förlusten, innan skatt, för 2015 blev 1 455 miljoner kronor, alltså nästan 1,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med 2014 då förlusten blev 817 miljoner kronor.

 LÄS MER: Aston Martin och Red Bull bygger extrembil

Lanserar DB11

Aston Martin sålde under 2015 3 615 bilar vilket var 46 färre än 2014. Enligt vd:n Andy Palmer räknar Aston Martin med att sälja samma antal bilar i år som 2015.

Det positiva för Aston Martin är att de nyligen lanserat modellen DB11. Den tar över efter långköraren DB9 och anses redan vara en stor framgång med tanke på intresset från köparna.

500 förhandsbeställningar hade kommit innan bilen visats överhuvudtaget. Ytterligare 500 beställningar kom in efter att DB11 hade visats på bild på nätet. Och efter det har 400 förhandsbeställningar till kommit.

Sammanlagt handlar det alltså om 1 400 förhandsbeställningar, vilket är en hög siffra när det gäller Aston Martin-modeller.

 LÄS MER: Här är Aston Martins nya värstingbil GT8

Ny Vantage på gång

Nästa modell att bytas ut är dagens Vantage. Nya Vantage väntas lanseras någon gång under andra halvåret 2017.

Om ytterligare ett par år planerar Aston Martin att lansera sin första mindre sportbilsbetonade modell – ja det är faktiskt så. Den lilla stadsbilen Cygnet, som kom 2010 och förknippas med Aston Martin, var framförallt en Toyota.

Med den modellen hoppas Aston Martin kunna få ordentlig fart på sin försäljning. Och det är nog nödvändigt sett i ett lite längre perspektiv.

 Sugen på en sportbil i sommar? Här kan du se vad din gamla bil är värd

Lämna ett svar