Så mycket körs på ren eldrift på riktigt

Volkswagens undersökning har gjorts bland samtliga ägare av modellerna Passat GTE och Golf GTE i Sverige. Undersökningen visar att Volkswagens laddhybrider körs nästan tre av fyra mil på el om föraren har upp till tre mil till jobbet enkel resa.

Chefen på Volkswagen Sverige är, Sten Forsberg, är som sagt glatt överraskad över undersökningens resultat.

– Det överträffar andra siffror som nämnts i debatten. Det går uppenbarligen att elektrifiera en stor del av biltrafiken med laddhybrider, säger Sten Forsberg i ett pressmeddelande från Volkswagen.

Laddhybriden Passat GTE har på kort tid blivit Sveriges mest sålda supermiljöbil och är en stor anledning till att laddbara bilar ökat kraftigt på de svenska vägarna, enligt Volkswagen, som gjort undersökningen för att få en bättre bild av hur laddhybriderna används i vardagen.

Både Passat GTE och Golf GTE har en räckvidd på 50 kilometer på ren eldrift, enligt den standardiserade EU-körcykeln.

Kostar två kronor milen när man kör på el

Enligt undersökningen kör nästan hälften av förarna minst 80 procent på el på sina laddhybrider. Om bilarna laddas med koldioxidfri el innebär det att Volkswagens laddhybrider eliminerar minst 80 procent av bilkörningens klimatpåverkan för hälften av användarna.

– Den som inte tror på möjligheterna att avsevärt minska trafikens klimatutsläpp redan till år 2030 bör läsa undersökningen. För många hushåll innebär laddhybriden att bara en handfull längre körningar per år kräver att man tankar vanligt bränsle, säger Sten Forsberg.

Hela 98 procent av de tillfrågade förarna i undersökningen uppger att körningen i bilen E-läge, alltså körning på el, har en positiv inverkan på privatekonomin.

Körning på el innebär en energikostnad på cirka två kronor per mil, vilket är en stor besparing jämfört med körning på bensin.

Hälften laddar enbart hemma

Undersökningen visar också att nära hälften av förarna laddar bilen enbart hemma och ytterligare 30 procent till övervägande del hemma.

– Den höga andelen hemmaladdning visar att en långtgående elektrifiering av biltrafiken inte kräver ett rikstäckande nät av snabbladdningsstationer. En snabb ökning av andelen laddhybrider räcker långt, säger Sten Forsberg.

Volkswagens laddhybridförare än jämnt fördelade mellan storstäder, småstäder och landsbygd. Andelen körning på el ökar med minskande körsträcka. Förarna med mer än fem mil till jobbet, enkel resa, kör mindre på el än de med upp till tre mil till jobbet, enkel resa. Men andelen körning på el är hela 67 procent bland dem som kör mellan 25 och 50 mil i veckan, vilket motsvarar 1 300 till 2 600 mil per år.

– Elbilens miljöfördelar måste kombineras med räckvidden hos en konventionell bil. Att andelen elkörning är hög även bland dem som kör mer än 25 mil i veckan visar att laddhybriden löser denna uppgift väl, säger Sten Forsberg.

Undersökningen genomfördes som en webbenkät. Totalt tillfrågades 2 211 personer varav 1 352 personer svarade.

 

Sugen på ny bil? Kolla här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar