Så kan Trump straffa ut Volvo i USA

Donald Trump har bland annat gjort sig känd som en skeptiker till hårda utsläppsgränser för bilindustrin. Det där med växthuseffekten säger han sig inte vara orolig för. Han har exempelvis både lovat att riva upp FN:s internationella klimatavtal och satsa mer på USA:s kolindustri.

Häromdagen intervjuades Donald Trumps politiska rådgivare John Mashburn i den amerikanska tidningen Wall Street Journal och gav en vink om vad som väntar när det gäller miljökrav och utsläppsnivåer för fordon: Han sa bland annat så här:

”Trump-administrationen kommer att genomföra en omfattande översyn av alla federala regler. Detta inkluderar bränsleekonomi och utsläppsnormer för att se till att de inte skadar konsumenterna eller amerikanska arbetare.”

Kan riva upp tuffa avgaslagar

Här är det inte direkt svårt att tyda budskapet. Det kommer att införas lättnader i de strängare reglerna för CO2-utsläpp och förbrukning som president Barack Obama genomförde för åtta år sedan i samband med sin ekonomiska räddningsaktion för den amerikanska bilindustrin.

Vissa bedömare tror att Donald Trump kan komma att riva upp alla USA:s förbruknings- och avgaslagar.

Förutom att vara emot stränga utsläppsregler är Donald Trump också motståndare till ökad frihandel. Det kan både gynna och missgynna exempelvis Volvo. Mestadels förstås det sistnämnda. Frihandel är mycket viktigt för Volvo liksom för alla andra biltillverkare.

Det positiva är att Volvos nya S60 kommer att tillverkas i USA. Från fabriken i delstaten South Carolina kommer Volvo att förse hela världen med bilar. Och naturligtvis använda sig av amerikansk arbetskraft. Det är något som Donald Trump verkligen ha sagt sig kämpa för: amerikanska jobb.

Strafftullar på 45 procent kan drabba Volvo

Men Volvo kommer naturligtvis även att behöva importera bilar till USA. Och då kan höjda strafftullar slå hårt.

Nyligen avslöjade Volvo Cars att tillverkningen av nya S90 enbart ska ske i Kina. Trump vill bromsa att produkter tillverkade i Kina säljs i USA och har talat om strafftullar på uppemot 45 procent, skriver Dagens Industri.

Det vore förstås mycket illa för Volvo.

Den tyska bilindustrin har försökt stämma i bäcken genom att uppmana Donald Trump att undvika protektionism.

”Vi kan bara hoppas att valkampanjen var orsaken till hans uttalanden om motstånd mot frihandelsavtal och att hans agerande som president kommer att präglas av en moderat kurs”, säger Matthias Wissman, chef för det tyska förbundet för bilindustrin, enligt sajten Nasdaq.

Skatterabatt för elbilar ska ”dö ut”

När det gäller bensin- och dieseldrivna bilar jämfört med miljövänliga elbilar har Donald Trump gjort mycket klart vad han tycker bäst om. Och det är inte elbilar.

Han har bland annat sagt att han vill låta skatterabatten för elbilar på 7 500 dollar (67 500 kronor) ”dö ut”, enligt sajten Cheatsheet.

Det skulle med största sannolikhet betyda ett minskar intresse för miljöbilar i USA och en ökad försäljning av bensinslukande stora fordon som exempelvis suvar.

Kommer Donald Trump då att få sin vilja igenom? Sannolikheten är stor eftersom både Representanthuset och Senaten – de två kamrarna i USA:s kongress – har republikansk majoritet. Alltså det parti Donald Trump tillhör.


LÄS ÄVEN: Bilindustrin bör skämmas

Lämna ett svar