Renault Talisman – nu är kombin äntligen här

Kampen om de svenska tjänstebilskunderna hårdnar med fler och fler alternativ i stora kombiklassen. Renault har länge saknat en utmanare sedan gamla Laguna plockats bort.

Laguna som ni kanske minns var så tidig med höga krockbetyg och i samband med det och att bilen fanns i Volvo-hallarna så bidrog Laguna till Renaults inbrytning i storbilsklassen.

Nu är det Talisman Sports Tourer som ska bryta ny mark för Renault.

Redan i november 2015 körde jag sedan-bilen i italienska Florens. Då handlade det mycket om att se ifall Talisman hade bättre köregenskaper än plattformssyskonet Espace. Och det hade den.

BILDER+BETYG I 10 PUNKTER: Så bra är Talisman kombi

Fyrhjulsstyrning – bra i stadskörning

Samma fina köregenskaper har också förstås plockats med till kombin. Testbilen har 4C-systemet vilket betyder olika körprogram med olika egenskaper på den elektroniska dämparkontrollen, respons från gaspedalen, växellåda och styrningen.

4C betyder också fyrhjulsstyrning – ett system som Renault utvecklat för att styrning och chassi ska jobba bättre tillsammans i olika farter.

Men 4C är inte standard och för Sports Tourer dessutom endast tillgängligt som tillval från den högsta utrustningsnivån Intens.

Fyrhjulsstyrningen märks allra mest i stadstrafik där du inte behöver vrida så mycket på ratten. Bakhjulen hjälper till att styra bilen. Styrningen är permanent aktivt i farter under 50, 60 eller 80 km/tim beroende på om du valt Comfort, Neutral eller Sport-läget på Multi-Sense-vredet.

Till yttermåtten är det ingen skillnad mellan sedan-Talisman och kombin. Men ändå upplevs kombin som en betydligt större bil. Det är en väldigt lång bil, drygt 4,8 meter, vilket märks på parkeringsplatser och i stadstrafik. Längden märks förstås också i bagageutrymmet och baksätet där Talisman har den plats som Renault-kunderna så länge letat efter.

BILDER+BETYG I 10 PUNKTER: Så bra är Talisman kombi

Kräver sävlig körstil

Jag kör kombin med en diesel på 130 hästkrafter och tillsammans med den sexstegade automatlådan blir det en väldigt tillbakalutad och behaglig körning. Bilen ska köras väldigt lugnt och behagligt och du kommer inte att gilla att stressa den.

En tiondels sekund är ungefär den tid det tar för dig att säga ett i klassiska ett tusen ett, som ska ta en sekund att säga. Och det är också den tid det tar för Renault Talisman att reagera, en tiondels sekund senare än jag tänkt mig. Mer eller mindre i varje detalj. Att låsa upp bilen, att öppna bagageluckan, att lägga i nästa växel, att reagera från stillastående och så vidare.

Hela testperioden blir en prövning i tålamod. Talisman tvingar mig att gå ner i tempo och leva lugnare.

Jag vet inte riktigt om jag tycker att det är ett bra betyg. Jag tycker bättre om bilar som känns närmare, som är lite på.

BILDER+BETYG I 10 PUNKTER: Så bra är Talisman kombi

Sugen på en Renault Talisman? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar