4 av 5 vill inte ha självkörande bil

Undersökningen är utförd av University of Michigan Sustainable Global Transportation och publicerades häromdagen. Den omfattade 618 körkortsinnehavare.

Majoriteten vill ha en bil helt utan självkörning. De vill styra fordonet själva. Näst populärast var att ha en bil med delvis självkörning medan nästan alla, fyra av fem, i n t e vill ha en helt självkörande bil.

För två år sedan gjordes Michigans universitet en liknande undersökning. Och resultatet blev i stort sett detsamma.

”Den allmänna opinionen har varit anmärkningsvärt konsekvent under de två senaste åren. Detta trots den ökade mediebevakningen av självkörande bilar”, skriver sajten Autonews.

Svenskar uppskattar tekniken mer

Återstår att se om bilindustrin tar någon notis om dessa undersökningar där så negativa åsikter om självkörande bilar kommer fram.

Lite oroande borde resultaten vara.

Samtidigt verkar svenska bilförare uppskatta självkörande bilar betydligt mer än de amerikanska. I en undersökning från försäkringsbolaget If i januari i år uppgav 30 procent av de 3 700 tillfrågade bilförarna i Sverige att de var positiva till självkörande bilar.

25 procent sa sig vara negativa till självkörande bilar medan 31 procent svarade att de var neutrala – varken positiva eller negativa – till självkörande bilar.

Någon självklar succé ska nog inte bilindustrin räkna med när det gäller helt självkörande bilar. Sannolikt kommer därför de flesta av dessa fordon att ha dubbla funktioner. De ska kunna köra själva men även kunna köras av någon person.

Top Gear-profilen är negativ

I samband med att det populära brittiska motormagasinet ”Top gear” nyligen presenterade sin nya säsong och sina nya programledare uttalade sig den ledande av dem – radioprofilen Chris Evans – om självkörande bilar. Han tror inte att de har någon lysande framtid.

– Jag vet inte vilka som ska köpa självkörande bilar. Folk vill själva köra bilar. Jag tror inte biltillverkarna vet vad de verkligen vill med dessa självkörande bilar.

Byta till modernare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil


Lämna ett svar