Renault Koleos – nu är nya suven officiell

Redan i förra veckan kom det ut en del information om Renaults nya suv. Då beskrevs den som en kombination av komfort och fransk dynamik. Och nu har alltså Renault Koleos visats upp inför världspressen.

Renault Koleos har klassiska suv-design-detaljer med exempelvis dörrskyddslister, 19 tums-hjul och tak-rails i aluminium.

Utformningen av Renault Koleos har skapats av Laurens van den Acker, designdirektör på Renault Corporate Design.

– Som designer var utmaningen att skapa en suv som bara var elegant utan också modern och dynamisk. För att uppnå detta accentuerade vi klassens välbekanta kännetecken med tuff, kraftfulla, horisontella linjer och hög markfrigång, säger Laurens van den Acker och fortsätter:

– Som ett resultat av detta utstrålar nya Koleos en inre styrka. Den är i varje tum en suv och en Renault.

Privatleasing: 11 smarta bilar till rätt månadskostnad

Teknik för besvärliga vägar

Kombinationen av hög markfrigång, på 213 millimeter, och frigångsvinklar på 19 grader respektive 26 grader innebär att Renault Koleos även kan köras vid sidan av vägen.

Renault Koleos har även ”All Mode”: 4×4-tekniken, liksom många andra fordon från Renault-Nissan. 4×4-systemets omkopplare på instrumentpanelen erbjuder ett val mellan 2WD- och 4WD-lägen. Den senare delar automatiskt vridmomentet mellan fram- och bakhjulen.

Vid låga hastigheter – på sämre vägunderlag – finns ett tredje läge som kallas 4WD LOCK. Det gör det möjligt för föraren att välja permanent fyrhjulsdrift.

Renault Koleos har antingen en sexväxlad manuell växellåda eller en X-Tronic CVT-växellåda. Motorerna finns som två bensin och två dieslar. Hästkrafterna varierar mellan 128 och 172 stycken.

Koleos är utrustad med Renault R-LINK 2-systemet. Det styr funktioner som infotainment, navigation, handsfreesamtal och förarhjälpmedel – exempelvis nödbromsning och trötthetsvarning.

Ska bjuda på gott om plats i baksätet

Den breda mittkonsolen ska garantera ett bekvämt avstånd mellan föraren och framsätespassageraren. Bakre passagerarutrymmet är mycket rymligt och gör, enligt Renault, anspråk på att vara det bästa i klassen.

Bagageutrymmet är på 624 liter.

Renault Koleos ska komplettera Renaults två andra bilar i samma segment: Espace och Talisman. Framförallt med Talisman är likheterna stora genom den breda grillen och de underliggande DRL-ljusen.

Renault räknar med att nya Koleos ska bidra till att öka företagets marknadsandelar på den internationella marknaden.

Renault Koleos är också tänkt att spela en nyckelroll i Renaults offensiv med lanseringar av tio modeller runt världen.

Försäljningsstart är i slutet av detta år. Den ska först säljas i Kina, Australien, Turkiet, Saudiarabien och i vissa latinamerikanska länder. Till Sverige – och övriga Europa – kommer den i början av 2017.

Funderar på att byta bil? Se vad du kan få för din begagnade här

Lämna ett svar