4 av 10 svenskar beredda att köpa elbil

Trots att elbilar funnits på svenska marknaden i decennier har många haft svårt att se dem som tänkbara alternativ vid bilköp. Men nu verkar alltså förtroendet för elbilarna har skjutit i höjden. Allra mest positiva i undersökningen är männen.

Nästan varannan man (45 procent) ser elbilen som ett alternativ jämfört med 39 procent av kvinnorna. Yngre än mer positivt inställda till elbilar än äldre. Fler än varannan, 55 procent, av personerna mellan 15 och 35 år ser elbil som ett alternativ jämfört med 30 procent av dem mellan 56 till 79 år.

Vill ha elbil för miljöns skull

Att vara miljömedveten, uppger 83 procent av de tillfrågade, som den främsta anledningen till att skaffa elbil.

– Elbilstrenden är onekligen stark i Sverige. Under förra året såldes nästan 3 000 elbilar i Sverige och bara under första kvartalet i år ökade elbilsförsäljningen med 31 procent, säger Benny Karlsson, marknadschef på KVD, och fortsätter:

– Vi ser också att fler elbilar nu kommer ut på andrahandsmarknaden vilket gör att andelen elbilsaffärer ökar kraftigt.

Men det finns även de som fortfarande är skeptiska till elbilar. 37 procent av de medverkande i undersökningen kan inte tänka sig att köpa en elbil vid nästa bilköp. Majoriteten av dem, 68 procent, – och både män och kvinnor – anser att den begränsade körsträckan är det största hindret.

Priset ett stort hinder

Efter begränsningar i körsträckan är 51 procent av männen kritiska till elbilarnas ”höga inköpspris” medan majoriteten av kvinnorna, 51 procent, ser bristen på laddstationer som den näst största anledningen till att inte köpa elbil.

– Fler konsumenter än tidigare är idag villiga att betala lite mer för att få en ny elbil, men den stora prisskillnaden mellan elbil och bränsledriven bil gör att de flesta väljer bort elbilar som alternativ, säger Benny Karlsson.

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel, på uppdrag av KVD, mellan andra och sjätte mars i år. Totalt intervjuades 1160 personer mellan 15 och 79 år.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här!

Lämna ett svar