Porsches cab minst lika bra som coupén

Porsche kom nyligen med en uppdatering av sin 911-Serie. Det handlar om ett antal kosmetiska detaljer som till exempel ny motorlucka i bak, omarbetade dörrar med nya dörrhandtag, en något omarbetad front och bakljus med en mer tredimensionell look. Det är snyggt, men det är verkligen inga stora ingrepp som utförts i denna facelift.

När det gäller motorerna har det dock hänt mycket.

Porsche har valt att gå ner i cylindervolym från 3,8 till 3,0 liter. För att inte tappa kraft är de nya motorerna nu utrustade med två turboaggregat, ett per cylinderrad. Den nya motorn har massor av kraft över stora delar av varvtalsregistret. Maskinen svarar snabbt och någon turbolagg, alltså fördröjning innan effekten kommer, märks inte av.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är 911 4S Cabriolet

Ljudet är inte alls det samma

Uppdaterade 911 Carrera S har 420 hästkrafter i sin trelitersmotor, det är 20 hästar mer än vad som fanns i den tidigare 3,8-litersmaskinen. Vridmomentet har också ökat och anges nu till hela 500 Nm som ska finnas tillgängligt mellan 1 700 och 5 000 rpm.

Det är hela 60 Nm mer än i den utgående sugmotorn. Men, om det ändå inte känns tillräckligt finns 911 Turbo och Turbo S. I värstingen 911 Turbo S finns 580 hästar och hela 750 Newtonmeter.

420-hästarsmotorn i Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet räcker dock alldeles utmärkt när vi provkör, under provturerna finns det inte ett enda ögonblick när vi känner att vi skulle behöva mer kraft. I cabrioleten blir det dock tydligt att den gamla 3,8-liters sugmotorn som satt i modellen innan har bytts ut. För ljudet är inte alls det samma i de nya bilarna – och den lite mesigare sången förtar faktiskt lite av glädjen med att köra nercabbat.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är 911 4S Cabriolet

Nu kan man välja fyrhjulsstyrning till S

Chassit är sig dock likt, Porsche har inte ändrat så mycket på det – bara gått igenom och fintrimmat det hela en aning till. Det som kallas PASM, Porsche Active Suspension Management, har blivit standard på alla Carreror vilket man tackar för.

I Carrera S kan man nu också välja till den fyrhjulsstyrning som förut bara fanns till 911 Turbo och 911 Turbo S. Det funkar så att i lägre hastigheter styr bakhjulen mot framhjulen för att få bilen att styra in snabbare i kurvorna. Det här gör också att bilen blir en aning lättare att manövrera i trånga situationer.

I högre hastigheter styr bakhjulen med framhjulen och skapar därmed känslan av en bil med en lite längre hjulbas. Alltså en ökad stabilitet vid sidoförflyttningar.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är 911 4S Cabriolet

Märker ingen skillnad mot coupén på bana

Porsche är duktiga på att bygga cabbar och på att få dem vridstyva. Tydligen har någon räknat ut att den här cabben är en liten aning mindre vridstyv är coupé-versionen av 911. Men trots att vi kör bilen hårt på en krävande racerbana är det här inget vi märker av. Kanske skulle en professionell racerförare känna skillnad. Men den genomsnittlige 911-kunden gör det garanterat inte.

Det har pratats om varför Porsche väljer att fortsätta med tygtak på 911 och det har riktats kritik mot att de inte väljer plåtcabb som många konkurrenter. Svaret är att det blir svårt att lösa utrymmesmässigt i kombination med svansmotor. Alltså har Porsche låtit sitt tygtak vara precis som det var innan – och det funkar ju bra. Cabben går att fälla i hastigheter upp till 50 km/h och det tar 13 sekunder att fälla det.

Sugen på en Porsche? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar