Ny gasbil från Suzuki

Det var i juni förra året som Suzuki Sverige presenterade sin gasbilssatsning. Syftet var att kunna erbjuda kunderna de två miljöalternativen Swift och S-Cross.

Och nu kommer alltså det tredje alternativet – Vitara CNG.

Precis som sina syskonmodeller har Vitara CNG konverterats av KonveGas i Växjö. Konverteringen innebär att specialdesignade gastankar monteras under golvet i bagaget.

Gassystemet är utvecklat och designat speciellt för det bistra svenska klimatet (ned till minus 40 grader) och sedan skräddarsytt för Suzuki-modellerna – i och med lanseringen av Vitara CNG finns nu samtliga Suzukis modeller i gasutförande.

Rent tekniskt hanterar det elektroniska gassystemets styrenhet gasregulatorn. Gasspridare och sensorer är, enligt Suzuki, optimerade för att ge maximal prestanda, låg förbrukning och minimala utsläpp – enligt de nya kraven från Euro 6.

LÄS OCKSÅ: Nya bilskatten dödsstöten mot biogas

Finns både med framhjulsdrift och fyrhjulsdrift

Vitara CNG finns som 2wd, men kan utrustas med Suzukis 4×4-teknologi, kallad ALLGRIP, och med körprogrammen Auto, Sport, Snow och Lock.

Mycket av fokus ligger på säkerheten. Redan standardutförandet innehåller:

Den krockvåldsabsorberande TECT-karossen.

Sju krockkuddar.

Bältessträckare med kraftbegränsare.

Pedalbortkopplingsfunktion (för att undvika fotskador).

ABS med EBD, ESP och Hold Hill Controll.

Dessutom finns som tillval autobroms med de tre stegen Varning, Bromshjälp och Automatisk inbromsning. Samt adaptiv farthållare.

När det gäller räckvidden är den – på gas – 360 till 400 kilometer samt på gas och bensin tillsammans 1 180 till 1 280 kilometer.

Räckvidden varierar beroende på drivningskonfiguration, 2- eller 4-hjulsdrift, liksom typ av transmission – manuell eller automat.

Priserna på Suzuki Vitara CNG ligger i spannet mellan 214 900 kronor och 263 400 kronor.

Byta till gasbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar