Nascar-team utpressat av hackare – krävde miljoner

Dramat som utspelade sig skedde i maj och var som taget ur en amerikansk thriller.

Circle Sport-Leavine Family Racing är ett av de mindre stallen och har endast en bil med i Nascar-serien – nummer 95 som körs av Michael McDowell.

När hela teamet gjorde sig redo för att ge sig av hörde en av stallets ingenjörer av sig till stallets teknikchef, Dave Winston.

– Han sa ”du, din dator beter sig underligt och laddar ner ganska många filer till en dropbox”, vilket var det programmet vi använde för att spara all vår data, säger han till Fox Sports.

 LÄS MER: Miljardförlust för Aston Martin

”48 timmar på sig”

Winston begav sig genast till sin dator för att se vad det var som pågick. När han kom dit gjorde han en fasansfull upptäckt.

– När jag försökte öppna den första filen öppnades ett fönster där det stod att alla mina filer hade krypterats och att jag var tvungen att betala en lösensumma, säger Winston.

Winston berättar att datorn är särskilt viktig inom en sport som Nascar, då den innehåller oerhört mycket information. Allt från personlig data till spårdata. Stallet hade nu 48 timmar på sig att betala lösensumman, annars skulle allt raderas.

– Jag fick panik. Vi tog beslutet att betala lösensumman och hoppades på att vi skulle få tillbaka all data. Vi är ett litet stall och vi gör allt vi kan för att göra det rätt. Nyckeln till det är att ha historia och information att gå tillbaka till, säger Winston.

Fick filerna tillbaka

Strax efter att betalningen var genomförd fick de en kod för att låsa upp de krypterade filerna och all data kom tillbaka.

Kort därefter inledde Circle Sport-Leavine Family Racing ett samarbete med Malwarebytes – ett företag som förebygger och åtgärdar till exempel dataintrång.

 Dags att sälja bilen? Se vad din gamla är värd här

Lämna ett svar