Monsterbilarna som var på tok för snabba

Grupp B-bilarna var de snabbaste och mest kraftfulla rallybilar som någonsin byggts. Motorer med långt över 500 hästkrafter och rejäla vingar var det här riktiga monster. Bilarna var tyvärr inte bara snabba, utan även farliga att köra. Ett flertal åskådare skadades i olika olyckor. När sen Henri Toivonen och hans kartläsare Sergio Cresto omkom sedan de åkt av i en kurva och kraschat med sin Lancia Delta S4 satte det internationella motorsportförbundet FIA stopp för Grupp B-klassen.

Flera av bilarna visas upp

Många rallyfans över hela världen saknar de råa Grupp B-bilarna och på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia under påskhelgen kommer flera av de här mytomspunna bilarna att visas upp i en speciell monter.

Och tillfället är unikt, det är inte ofta man har möjlighet att se fem olika Grupp B-bilar på samma gång. På Elmia kommer vi att få se MG Metro 6R4, en modell som kördes av Per Eklund, Peugeots rallyraket 205 Turbo 16 som bland annat rattats av Ari Vatanen,

Lancia Delta S4, Ford RS200 och Audi S1 – en bil som var supersnabb i händerna på bland annat förarna som Walter Röhrl och den svenske rallystjärnan Stig Blomqvist.

Lämna ett svar