Mitsubishi: Vi har fuskat i 25 år

Bränslefusket började uppdagas förra veckan efter att Nissan uppmärksammat för hög förbrukning i en småbil Mitsubishi tillverkat åt dem. Mitsubishi erkände – och har inlett en oberoende utredning. Nu kommer nya uppgifter från Mitsubishi: De har systematiskt fuskat med förbrukningssiffror i sina bilar sedan 1991. Det året införde Japan nya regler för tester som bättre skulle visa förbrukningen i stadstrafik. Men Mitsubishi ändrade inte sina rutiner utifrån de nya direktiven – och förbrukningssiffrorna för ett i dagsläget okänt antal bilar kan vara felaktiga.

LÄS OCKSÅ: VW beredda köpa tillbaka 500 000 bilar – för mer än marknadsvärdet

Förnekar kännedom om testmetoderna

– Kunder har köpt våra bilar baserat på felaktiga förbrukningsdata, jag kan inte annat än be om ursäkt, sa Mitsubishis vd Tetsuro Aikawa under en presskonferens i Tokyo i går.

Mitsubishi har ännu inte beslutat om hur de ska kompensera kunderna, sa Aikawa, samtidigt som han förnekade kännedom om testmetoderna. Hur många bilar och modeller som berörs är ännu inte klarlagt. De felaktiga testerna har använts för den Japanska marknaden och det finns inga uppgifter om att bilar utanför Japan berörs av de felaktiga förbrukningssiffrorna. Mitsubishis aktievärde har halverats sedan skandalen började rullas upp.

BERGGREN: Skandalen större än vi kunnat ana

Sälja din törstiga gamla bil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar