Grus bakom många mc-olyckor i vår

Det visar en undersökning av försäkringsbolaget Svedea. Bolaget har genomfört en webbenkät där 8 000 mc-förare medverkat.

Hela 66 procent av dem uppfattar grus på vägar som ett av de största orosmomenten inom motorcykelåkning. Och det med rätta. Det visar olycksstatistiken.

– Under april är var fjärde mc-singelolycka relaterad till grus på asfalt. Så de gäller att vara extra uppmärksam när man ger sig ut nu eftersom det är ett tag kvar tills väghållarna måste ha sopat bort allt grus från vintern.

– Beroende på vilken del av landet det rör sig om varierar datumet, men som allra senast 31 maj ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopat, säger Olle Molin, produktchef på mc-försäkring på Svedea.

PRIVATLEASING: 11 smarta bilar med helrätt månadskostnad

Olyckorna minskar under maj

Olycksstatistiken för maj när det gäller kombinationen grus och mc-olyckor är betydligt lägre än i april.

– Siffran för maj är 15 procent. Minskningen beror på att mycket av gruset har hunnit sopats undan från vägarna då. I flera delar av delar av Sverige har nog väghållarna redan nu varit igång med bortsopningen ett par, tre veckor, säger Olle Molin till Allt om bilar.

Ett annat problem kopplat till säsongstarten för mc-åkningen är bilisternas ovana vid motorcyklar i trafiken efter den hojfria vintern.

Bilförarna glömmer lätt att titta en extra gång i backspegeln eller över axeln innan de svänger ut för att göra en omkörning. Och det kan få svåra konsekvenser för – inte minst – mc-förarna.

Flera saker att se upp med under våren

Det finns flera viktiga saker att tänka på innan du börjar köra med din motorcykel för första gången i år.

Här är fyra av de viktigaste, enligt Svedea:

1. Kör extra försiktigt i början.

2. Håll ögonen öppna efter riskabelt väggrus och håll nere farten. Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor, där det är mycket kvarliggande grus, till Trafikverket.

3. Du bör känna till att kalla däck och fuktiga vägbanor är en riskabel kombination, speciellt på våren.

3. Fräscha upp körkunskaperna inför säsongsstarten.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar