Lotus släpper sin snabbaste bil någonsin

Toppfarten ligger på 290 kilometer i timmen. Men den som vill lägga beslag på detta kraftpaket måste ha en tjock plånbok. Priset för racingversionen av Lotus 3-Eleven ligger på 1,3 miljoner kronor. Men det är fortfarande billigare än merparten av alla andra bilar med samma prestanda.

– Lotus 3-Eleven är en jättedödare, kapabel att förnedra betydligt dyrare rivaler. Den är en renodlad körmaskin, så fokuserad att den inte kommer att passa för vem som helst, sa Lotus vd Jean-Marc Gales när Lotus 3-eleven visades.

 LÄS MER: Världens snabbaste gatubil till salu

Lätt bil med mycket effekt

Under huven sitter en överladdad V6-motor på 3,5 liter, som fått effekten lyft till 466 hästkrafter. Förutom den snabba accelerationen på bara tre sekunder från 0 till 100 kilometer i timmen klarar bilen det ultimata testet – tyska racingbanan Nürburgrings nordslinga – ”under sju minuter”, enligt fabriken.

Lotus 3-Eleven satte för övrigt nytt varvrekord på en annan tysk racingbana – Hockenheim – när tyska Auto motor und sport testade. Med tiden 1.06,2 var den en tiondel snabbare är den tidigare rekordhållaren Porsche 918 Spyder,

Lotus 3-Eleven har allt som krävs för snabba varvtider: Michelin Pilot Sport Cup 2-däck, ställbara Öhlins-dämpare och krängningshämmare samt en kolfiberstol på bara 5,3 kilo. Dessutom finns en sexväxlad Xtrac-låda med paddlar och differentialbroms.

Bilen är förvånansvärt lätt och väger in under ett ton. Den får sina former från en kolfiberkaross på bara 40 kilo. Under karossen döljer sig ett modifierat aluminium-chassi.

– Lotus 3-Eleven är en perfekt demonstration av vårt koncept ”snabbare och lättare” som blir ledstjärna för alla framtidens Lotus-bilar, har Lotus vd, Jean-Marc Gales, sagt.

 QUIZ: James Bonds bilar – klarar du alla rätt?

Väldigt begränsad upplaga

Lotus tänker bygga exakt 311 exemplar av den öppna, tvåsitsiga racingversionen av 3-Eleven. Den engelsk/malaysiska biltillverkaren, med fabrik i den engelska orten Hethel, erbjuder även en något lugnare gatversion av 3-Eleven.

I den sitter en vanliga sexväxlad låda och hästkrafterna stannar på 416 stycken, vilket är 50 färre än i racingversionen. Priset är 200 000 kronor lägre är racingversionen, vilket innebär 1,1 miljoner kronor. 

Förutom 3-Eleven har Lotus även presenterat nya Elise Cup 250. Den är både lättare och starkare än sin föregångare, Lotus Cup 220, och gör 0-100 på fyra sekunder. Toppfarten ligger på 250 kilometer i timmen.

En mycket respektabel hastighet men Elise Cup 250 hamnar förstås ändå i skuggan av fartfantomen 3-Eleven.

 Sugen på en snabbare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar