Larm: 40 000 barn åker farligt i bilen

Kunskapen hos svenska förare kring barns säkerhet i bil är låg och många vet inte vad som gäller, visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget Volvia. Barn upp till minst fyra års ålder ska alltid sitta bakåtvänt, trots det sitter fler än 40 000 barn i Sverige alltid framåtvända.

– Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till deras kroppar samtidigt som nackens muskler inte är färdigutvecklade. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock fångas kroppen upp av bilbältet men huvudet kastas framåt i bilens riktning och bromsas endast av nacken. Små barn kan bryta nacken. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, minst till fyra års ålder, säger Sofia Bergfors marknadschef på Volvia.

Varning: 11 farligaste begbilarna – kan bli dödsfällor

Gör fel – trots att de vet bättre

Undersökningen från Volvia är genomförd med ett statistiskt säkerställt urval av bilförare med barn under fyra år och visar bland annat att var tredje förälder tycker att informationen om barnsäkerhet i bil är otillräcklig. Och 11 procent av de tillfrågade som säger sig känna till reglerna kring hur barn ska sitta i bilen ändå sätter ändå sina barn fel.

Undersökningen visar också att var fjärde tycker att det är svårt att montera en bakåtvänd bilbarnstol.

Volvia står tillsammans med NTF bakom initiativet Barnsäkerhetens Dag som genomförs för åttonde året i rad, en manifestation som ska öka kunskaperna.

– Barnsäkerhetens Dag är en kampanj med syfte att öka kunskapen om barnsäkerhet i bil, berättar Marie Nordén på NTF. Tillsammans vill vi sprida så mycket information som möjligt och vårt gemensamma mål är färre skadade barn i trafiken.

Byta till säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar