Elon Musk bygger om en hel bransch

Det är lätt att falla för snacket om CO2-utsläpp och fossiloberoende. Om hur Elon Musk inte gillar Ryssland och vill tillverka och utveckla allt i det egna drömlandet USA.

Kanske faller en och annan för Elon Musks livsprojekt – att skapa en koloni på mars, det han verkligen brinner för.

Den stora batterifabriken, kallad Gigafactory, har blivit en jättelik symbol för viljan att gå sin egen väg, att inte följa gamla strukturer.

Men, vi glömmer allt det där för en stund. Vi glömmer också bilarna och hur bra de är eller inte är. Vi behöver inte fastna i den geggan en gång till.

För Elon Musk har, möjligen omedvetet, förändrat och skakat om bilvärlden i grunden. Han är anledningen till massor av idémöten och krissamtal i Detroit, Rüsselsheim, Turin, Stuttgart, München, Göteborg, Peking, Tokyo och Seoul. Hela bilbranschens över 100 år gamla affärsmodell har på knappt tio år ifrågasatts och i vissa fall raserat.

Det är det här som Elon Musk gjort och som för alltid kommer att förändra hur vi ser på, köper och använder bilar:

Service och underhåll

Tesla-bilarna har färre rörliga delar än vanliga bilar och målsättningen är att bilen inte ska behöva uppsöka en verkstad för service och underhåll lika ofta som konkurrenterna. Elon Musk har förstått att det också betyder att tillverkaren inte kommer att tjäna lila mycket pengar på bilen efter att den är såld. Därmed behöver priset i viss mån vara högre. Här sitter etablerade tillverkare fast i gamla strukturer där pengar från reservdelar och service varit en förutsättning för återförsäljarna och därmed distributionen. Elon Musk har hoppat över ett helt led och det kommer att ta tiotals år innan de stora bilmärkena orkar med den omställningen.

 Mjukvara

Genom att låta mjukvara styra mycket av bilens funktioner och prestanda kan bilen också uppdateras över tid. Jag kan alltså äga en Tesla som är nyare än grannens, trots att jag haft bilen något år längre. Tesla följer alltså inte alls det gamla systemet med årsmodeller, modellbyten och ansiktslyftningar. Därmed är också hela begagnathandeln förändrad. Det går inte att föra listor över värdeminskningar på samma sätt som i dag. Här är jag säker på att många ekonomer funderar över hur de ska hantera värdet på en bil.

Att låta mjukvara styra så mycket betyder också att vi får en helt ny bransch med programmerare för tjänster i bilen. Med en försäljning av 80 miljoner bilar per år – fler än en tv-spelstitel klarar under tio år – är det här en enorm marknad för världens mjukvaruföretag. Och i bakvattnet följer debatten om vem som äger informationen – så kallad big-data – från bilarna. Elon Musk ligger före alla andra även här.

Självkörande bilar

Här är inte Elon Musk först eller ens bäst. Men han kan snabbt uppdatera redan rullande Tesla-bilar med ny teknik tack vare att han redan byggt in mjukvarustyrda system. Elon Musk var snabbt ute med sin autopilot och han vet från sina kontakter på Google hur snabbt utvecklingen går. Teknik för självkörande bilar passar ett teknik- och mjukvaruföretag som Tesla Motors perfekt. Det är det här de kan.

Men det finns ändå en risk att Musks snabbhet kommer att sätta krokben. När det handlar om säkerhet är snabbt inte alltid lika med tillräckligt hög kvalitet. Ska vi lita på de självkörande bilarna måste vi lita på tillverkaren – det blir helt avgörande.

Drivmedel

Elon Musk förstod direkt att utan el inga elbilar och han insåg att de etablerade tillverkarna aldrig tänkte ta den ekonomiska risken att bygga batterier och laddstationer. Nu har andra försökt följa efter Musks system med laddstolpar. Och det finns även de som konkurrerar med hemmabatterier och solceller. Här har Elon Musk ett vägval att göra: vill han investera i ett system även för hemmael eller nöjer han sig med att ladda bilarna utmed vägen? Det är i vilket fall helt nytt att biltillverkaren börjar intressera sig för drivmedlet också och troligen kommer det här att fortsätta rasera muren mellan biltillverkarna och energibolagen.

Finansiering

Elon Musk sålde på en kväll cirka 400 000 Tesla Model 3 – ja, han fick i alla fall en 400 000 personer lång kö för att få köpa en bil. Alla la upp 1000 dollar i handpenning. Före lanseringen sa vissa att om Model 3 blev en succé skulle Elon Musk vara herre i elbilsvärlden för alltid. Så blir det inte. När Model 3 väl kommer ut på vägarna kommer det att finnas tydliga konkurrenter från bland annat Audi, General Motors och Volvo. Här har Musk inget försprång. Det är i stället finansieringsmodellen som är intressant. Crowdfunding har varit ett begrepp i många år men inte prövats i bilvärlden.

Elon Musk skapade ett eftertraktat varumärke och som lön fick han en stor skara fans som var beredda att med 1000 dollar var finansiera tillverkningen av en ny bilmodell. Jämför det med Volvos traditionella sätt att söka fem miljarder från investerare via obligationslån.

Jag tror att väldigt många tillverkarna nu tittar på hur de ska göra en ”Model 3” på sitt sätt.

Elon Musk har med sina tre S3X:iga elbilar för alltid förändrat vårt sätt att se på elbilar.

Men det är sättet han gjort det på som för alltid kommer att vara en del av bilhistorien.

Byta till Tesla? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar