Koenigsegg visar ny motor för vanliga bilar

Det vanligaste sättet att öppna en motors ventiler är med hjälp av kamaxlar och de stängs sedan med fjädrar. Koenigseggs systerföretag, som håller till i koenigseggs lokaler i Ängelholm, har dock klurat ut ett helt annat system som de kallar Pneumatic-Hydraulic-Electric-Actuator, PHEA.

Här har man helt enkelt struntat i kamaxlarna och låter i stället ventilerna styras av tryckluft, hydraulik och elektriska impulser.

PHEA-systemet ska ge motorstyrningen möjlighet att ta full kontroll över varje enskild ventil, till skillnad från traditionell kamaxelteknik där det finns en begränsning mellan ventilerna och kamaxelns position. PHEA sägs möjliggöra att ventilerna kan öppnas och stängas mer exakt och också löpnande anpassas efter varvtal och effektbehov.

PRIVATLEASING: 11 smarta bilar med helrätt månadskostnad

Effektivare, starkare och lättare motorer

Resultatet ska bli mindre, lättare och mer bränsleeffektiva motorer som dessutom också ska klara mer effektuttag.

Den nya tekniken presenterades av Christian von Koenigsegg på Peking Motor Show tillsammans med den nya officiella samarbetspartnern Qoros, en kinesisk biltillverkare som bland annat anställt många tidigare medarbetare från Saab. Här visar man nu upp en konceptbil från Qoros med en kamaxelfri motor.

– Vi tror att en dag i en mycket nära framtid kommer FreeValve PHEA-tekniken att representera en lika stor förändring – eller större – som när förgasarna ersattes med direktinsprutning, säger Christian von Koenigsegg.

När den nya tekniken kan vara i serieproduktion är inte klart.

Dags att byta till modernare bil? Se vad du får för din gamla här

Lämna ett svar