Kias efterlängtade kombi utmanar alla

Ni vet hur det har varit med Kia under många år.

Tredje största märke till privatkunder men betydligt beskedligare säljsiffror på den stora svenska tjänstebilsmarknaden.

Många bra modeller som ligger i topp i sina respektive storleksklasser.

Och så kryddat med succé-suven Sportage.

Tillsammans med ett duktigt nät av återförsäljare, de flesta före detta Saab-handlare, har Kia växt och växt och växt på den svenska marknaden.

Men i alla år har Kia saknat en stor kombi i Volvo V70-klass. När Optima i sedanversion presenterades sent förra hösten lovade Kia både en laddhybrid och en kombi.

Nu är de här.

Jag testkörde kombin med olika motorer och växellådor samt laddhybriden, som än så länge bara finns som sedan, kombi-laddhybriden ska komma under 2017, och fastnade för 1,7-litersdieseln med den sjustegade dubbelkopplingslådan.

Den svenska importören gör rätt i att först och främst plocka in modeller med automatlåda vilket också betyder att flera säkerhetsfunktioner, som autobroms, blir standard.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Automatlådan kvick och följsam

När jag tittar tillbaka på testkörningen av Optima sedan i Frankfurt förra året så är det förstås ingen slump att jag även då fastnade för 141-hästkraftersdieseln.

Automatlådan är också så kvick och följsam att jag får en bättre kontakt med bilen via paddlarna på ratten än med en manuell växelspak.

Jag testkör också värstingvarianten med en bensinmotor på 245 hästkrafter men gillade den inte alls. Bensinaren bullrade faktiskt lite mer och motorn kändes mest bara nervös. Möjligen kan det här vara ett alternativ för de som kör väldigt mycket motorväg i hög fart, då kan dieseln upplevas lite för tam.

Enligt Kias produktchef David Labrosse ska den elektroniskt styrda fjädringen, systemet ECS som är standard på GT-modellen i det svenska programmet, också påverka styrningen.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Olika styrning i olika versioner

Och här upplevde jag en skillnad mellan dieseln med manuell låda och utan ECS jämfört med automatlådan med ECS. Enligt Labrosse ska normalläget i ECS vara som en bil utan systemet, men i testbilarna var styrningen något annorlunda.

Kia har byggt flyttat ner elmotorn till styrningen på axeln i stället för att den som tidigare satt högre upp på rattstången vilket förbättrat styrningen markant. Speciellt om du kör aktivt eller i stadstrafik, då är bilen kvickstyrd och lätthanterlig.

Men ute på landsvägen känns det fortfarande aningen tungt runt neutralläget, alltså för de små, små justeringarna. Och det var här som automat/ECS var lättare än bilen utan ECS.

Ett råd är alltså att prova vilken modell som passar dig bäst och klarar du dig utan ECS så ger det i övrigt inget större mervärde.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Mindre lastutrymme än viktiga konkurrenter

För en kombi är förstås lastutrymme och utrymme i baksätet viktigt. Optima har inte lika stort benutrymme i baksätet som till exempel VW Passat eller Skoda Superb och heller inte ett jättestort bagageutrymme.

Men det är heller inte trångt. Den låga lasthöjden är en fördel och att både baklucka och baksäte är mer upprätt ger ett mer lastvänligt utrymme.

Optima kombi får ett väldigt attraktivt kampanjpris som för tjänstebilsförarna i praktiken blir riktpris.

Kia kommer att stjäla många köpare från konkurrenterna nu när de äntligen fått sin stora kombi. Målsättningen är att bli tredje största märke i Sverige efter Volvo och Volkswagen inom ett par år och jag gissar att dagens trea BMW kommer att se en Kia i backspegeln relativt snart.

BETYG+BILDER: Så bra är Optima kombi i 10 kategorier

Sugen på nya Optima? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar