Här är VW:s nya stora suv

Konceptbilen T-Prime Concept GTE är tänkt att ge en försmak av morgondagens suv från Volkswagen. Den är en fullstor suv med laddhybrid-drivlina och fyrhjulsdrift – utsläppsfri både i staden och i terrängen.

Designen beskrivs som ”ny, sportig och elegant.” Alla displayer och reglage är helt digitala. De konventionella knapparna har ersatts av gest- och röststyrningssystem, pekskärmar och beröringskänsliga ytor.

Några andra fakta om T-Prime Concept GTE:

Den har en systemeffekt på 381 hästkrafter och ett vridmoment på 700 Newtonmeter.

Räckvidden vid eldrift är 50 kilometer.

Bränsleförbrukningen är 2,7 liter/100 kilometer vid blandad körning.

Vid körning på enbart bensin ligger bränsleförbrukningen på 8,0 liter/100 kilometer, motsvarande 187 g CO2/kilometer, vilket sin tur motsvarar 63 g CO2/kilometer enligt NEDC-körcykeln för laddhybrider.

Accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen tar 6,0 sekunder..

Topphastigheten ligger på 224 kilometer i timmen.

LISTA: 11 Smartaste privatleasingbilarna just nu

Bästa av allt enligt VW

Volkswagens ambition med sin T-Prime Concept GTE är att vara ett mångsidigt och idealiskt alternativ till klassiska fordonskoncept. Enligt Volkswagen kombinerar utställningsbilen det bästa av vad bilvärlden kan erbjuda:

”Den är bekväm som en sedan, rymlig som en kombi, smidig som en sportsedan, effektiv som en sportbil samt erbjuder utmärkt driv och grepp (tack vare banbrytande chassiteknik)”, skriver den tyska biltillverkaren om sin nyhet.

– Med denna suv har vårt team skapat en karismatisk och sportig allroundbil som imponerar med sin pondus och kraftfulla utstrålning. Konceptbilens progressiva interiör speglar vid tids önskan om digitala lösningar, säger Volkswagens chefsdesigner Klaus Bishoff och fortsätter:

– Det är för att uttrycka sig enkelt, kul med displayer och reglage som uteslutande består av pekskärmar, gest- och röststyrningssystem samt beröringskänsliga ytor och kunna växla bilen elektroniskt ”by wire”.

Interaktivt displaylandskap

Den interaktiva digitala instrumenteringen Active Info Display och infotainmentsystemets skärm – som för första gången i en bil är böjd – smälts i T-Prime Concept GTE samman till en enda enhet kallad ”Cureved interaction area, som är ett multifunktionellt och interaktivt displaylandskap”.

– Denna typ av gränssnitt mellan människa och maskin kan mycket snart komma att bli norm i toppsegmentet. Framstegen är uppenbara här eftersom bilen smälter samman med den virtuella värld som i dag ter sig så verklig, säger Frank Welsch, styrelseledamot i Volkswagen med ansvar för teknikutveckling, och fortsätter:

– Samtidigt ser en lång rad assistanssystem till att säkerheten och bekvämligheten ombord i T-Prime Concept GTE ligger på högsta nivå. Dessa system rymmer massor av olika teknologier och gör exempelvis halvautomatisk parkering möjlig.

Sugen på en Volkswagen? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar