Fyra turbo i BMW:s nya monsterdiesel

V8-motorerna var länge en självklarhet i stora tunga bilar. Men nu jobbar de flesta biltillverkare mot mindre motorer. Anledningen är att färre cylindrar betyder mindre friktion och därmed lägre bränsleförbrukning.

För att kompensera för det effekttapp som också blir resultatet av färre cylindrar och mindre cylindervolym kompenserar motorbyggarna i regel med turbo.

Enligt Bimmerpost tar BMW nu steget och bygger en sexcylindrig dieselmotor med hela fyra turbosnurror, en motor som ska blåsa bort all saknad efter V8:orna.

LISTA: Så upptäcker du dolda fel på begbilen – 10 enkla punkter

Uppemot 400 hk och 760 Nm

BMW, som avslöjade sin nya motor på ett symposium i Wien, deklarerar att den nya motorn har 394 hästkrafter och ett vridmoment på 760 Newtonmeter. Och kraften ska finnas jämt fördelad över varvtalsregistret eftersom två av turboaggregaten jobbar vid lägre varvtal och två vid högre.

BMW berättar för Bimmerpost att den nya quadturbomotorn kommer att ge fina prestanda. 7-Serien kommer att accelerera från 0–100 km/h på omkring 4,5 sekunder. När BMW:s nya superdiesel senare hamnar i mindre och lättare bilar kommer det så klart att gå ännu fortare.

Sugen på en BMW? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar