Första superbilen på el – så snabb är den

Tidigare i år presenterades elbilen från Rimac som går under namnet Concept One.

Den har en topphastighet på 355 kilometer i timmen och beskrivs som elbilen som får alla andra att blekna.

– Mitt mål var inte att skapa en elektrisk version av existerande superbilar. Jag ville skapa teknologi som gör superbilar bättre på alla sätt, sa Mate Rimac, grundare av Rimac Automobili då.

Visar upp accelerationen

Men den har inte bara en rejäl topphastighet.

I en nypublicerad video som Rimacs grundare Mate Rimac lagt upp visas accelerationen på superbilen. Det är ett kort klipp för elbilen gör nämligen 0-100 kilometer i timmen på endast 2,6 sekunder.

”Det är så här 0-100 km/h på 2,6 sekunder ser ut som. Notera hur däcken glider precis tillräckligt för att lämna (fyra tjocka) märken på vägen. Antispinnsystemet gör sitt jobb…”, står det i beskrivningen till klippet.

 LÄS MER: McLaren släpper ny version av klassiska superbilen

En elmotor per hjul och 1088 hk

Vad är det då som gör den här bilen så snabb?

Concept One drivs av fyra elmotorer, en för varje hjul. Effekten ligger på 200 kW per motor. Totalt rör det sig om 800 kW, vilket motsvarar 1088 hästkrafter. Nm-värdet ligger på 1 600. Växellådorna är också fyra till antalet, en enstegad för varje frontmotor och en tvåstegad dubbelkopplingslåda var för de bakre.

De små backspeglarna med kameror har ersatts av konventionella med spegelglas. Strålkastarna har också förändrats liksom mittkonsolen inuti bilen, infotainmentsystemet styrs från en stor pekskärm.

Priset för den här bjässen? Enligt rykten hamnar det på 7,5 miljoner kronor men inget är ännu fastställt.

 Sugen på en elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar