Försiktiga cyklister råkar illa ut i trafiken

Det är cyklister som cyklar mellan den trafikerade gatan och de parkerade bilarna som framförallt är utsatta. Många av dem håller sig – som en försiktighetsåtgärd – mycket nära de parkerade bilarna för att undvika den framrusande trafiken.

Om då en bildörr plötsligt öppnas riskerar cyklisten att braka rakt in i den. Speciellt om gatan lutar brant utför och cyklisten har hög fart kan personskadorna bli mycket allvarliga. Svåra huvudskador och frakturer på armar och ben är vanliga när cyklisten slungas över bildörren.

De flesta av den här typen av olyckor sker i Stockholm, närmast följt av Göteborg och Malmö. Var tjugonde cykelolycka är av denna typ.

LÄS OCKSÅ: Ikea lanserar ny smart cykel – ”Sladda”

Rapporteras som singelolycka

– Detta är en olyckstyp som sällan syns i statistiken med polisrapporterade olyckor och inte heller blir tydlig i sjukhusstatistik då den rapporteras som singelolycka, trots att det finns en bil inblandad, säger Irene Isaksson, trafikforskare på försäkringsbolaget If.

Cyklister i allmänhet är en mycket utsatt grupp i trafiken med flest svårt skadade av alla trafikantgrupper. Mellan 2007 och 2012 skadades 44 000 cyklister i Sverige så allvarligt att de behövde uppsöka akutsjukhus.

Allt fler dödsolyckor med cykel

Under samma period omkom 153 cyklister – i snitt 26 per år. Sedan dess har dödsolyckorna med cyklister blivit fler. 2014 dog 33 cyklister i den svenska trafiken.

– Utbyggnaden av cykelbanor och separerande av trafikslagen sker inte i tillräcklig takt. Dessutom borde underhåll och kvalitet på existerande cykelbanor få högre prioritet, säger Irene Isaksson.

Försäkringsbolaget If har analyserat 1 298 cykelolyckor mellan cyklister och bilister, som rapporterats in till bolaget under de senaste tio åren. Studien visar att nio av tio cykelolyckor sker i tätbebyggt område. De flesta dödsolyckorna med cyklister sker dock utanför städerna där fordonens hastighet oftast är högre.

Lämna ett svar