Fords nya satsning – cyklar

Satsningen på lånecyklarna ingår i Fords program för nya transportlösningar: Ford Smart Mobility. Första stad i satsningen blir den amerikanska storstaden San Francisco. Sedan är det tänkt att satsningen på lånecyklar och andra smarta transportlösningar ska spridas ut över världen.

Det handlar om att lösa problem med trafikstockningar och hjälpa människor att transportera sig effektivare, enligt ett pressmeddelande från Ford.

– Vi utökar vår verksamhet till att vara både ett bilföretag och ett mobilitetsföretag. Att samarbeta med städer om deras nuvarande och framtida transportbehov är nästa stora steg, säger Mark Fields, vd och styrelseordförande på Ford.

Ska inleda projekt i städer också utanför USA

Ford offentliggör nu att det kommer att samarbeta med ett lånecykelföretag och köpa ett pendlarreseföretag samt etablera en ny grupp – City Solutions – som ska arbeta med transportlösningar för storstäder i och utanför USA.

Lånecykelföretaget är amerikanska Motivate. Det beskrivs som världsledande på lånecyklar. Ford och Motivate ska till att börja med arbeta tillsammans för att öka antalet lånecyklar i San Francisco och kommer nästa år att lansera Ford GoBike som ska gå att nå via Fords applattform FordPass.

Vill optimera pendling

Ford planerar också att utveckla teknik för att använda data från cyklarna för att bygga ett sammankopplat mobilitetsnätverk för att optimera pendlandet.

Pendlarreseföretaget, som Ford köper, heter Chariot och är också amerikanskt. Det trafikerar idag 28 olika rutter i och runt San Francisco med minibussar. Hur rutterna ska gå baseras helt och hållet på var det finns personer som vill åka med.

En undersökning som Ford låtit göra visar att trafikbelastningen minskar med 25 bilar för varje dynamisk pendlarskjuts som används i rusningstrafik.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar