Förslaget: Inför skatt på P-platser

Kommuner kan ta ut p-avgifter på egen mark, men har ingen möjlighet att få in pengar från privata parkeringar. Det kan till exempel vara parkeringar på arbetsplatser, köpcentrum och liknande.

Men genom att införa skatt på parkeringsplatser kan kommunerna tjäna pengar även på de platserna. Och med dyrare parkering hoppas miljöpartistenn Karin Svensson Smith att fler ska överge sin bil och i stället satsa på bilpooler, hyrbil, taxi eller cykel.

– Vi klarar inte att höja koldioxidskatten tillräckligt mycket för att nå klimatmålen och behöver ett nytt ekonomiskt styrmedel, säger hon till DN.

Finns i Storbritannien

Förslaget är inte förankrat hos partiet, men lämnades in som en motion i går. Karin Svensson Smiths förhoppning är att regeringen ska tillsätta en utredning om hur man skulle kunna beskatta parkerade bilar.

Den här typen av avgift finns redan i brittiska Nottingham, där arbetsgivare med fler än 11 P-platser måste betala in en avgift på 4000 kronor per plats och år till kommunen.

Karin Svensson Smith vill att skatten ska vara frivillig för kommuner att införa. Enligt henne är en p-skatt enklare och billigare att införa än till exempel vägtullar.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar