Expert: Mer sex i självkörande bilar

Statliga utredare i Kanada är bekymrade över självkörande bilar. Problemet är att tekniken i dag är halvautomatisk – och kräver att föraren hela tiden har uppmärksamheten på vägen och kan ta över körningen i vilket givet ögonblick som helst.

”När datorer kör tror jag att det blir mycket mer sex i bilarna. Det är en av flera aktiviteter som kommer att leda till nedsatt förmåga att reagera snabbt när datorn säger åt föraren att ta över ratten”, säger Barrie Kirk på Canadian Automated Vehicles Centre of Excellence.

BEGBILAR: Så enkelt upptäcker du de 10 vanligaste dolda felen

Tappar fokus när autopiloten är på

I Kanada har utredarna strålkastarljuset på Teslas autopilot, och varnar för att förarna överskattar tekniken. När autopiloten är på tappar förarna fokus på bilkörningen och riskerar att pyssla med annat.

”Man måste vara medveten om att de här bilarna inte är helt och hållet självkörande”, varnar utredarna, och säger vidare att helt och hållet självkörande bilar fortfarande är några år bort.

Nu har den kanadensiska motsvarigheten till Transportstyrelsen fått i uppdrag att ta fram ett regelverk för bilar med självkörande teknik. Bland annat vill man ha säkerhetsteknik som reagerar om föraren inte kan ta över körningen.

Byta till modernare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar