Ellastbilar allra hetast – Mercedes är först ut

Här är lastbilen du kommer att se i många storstäder i framtiden. Mercedes visar den eldrivna Urban eTruck som har två elmotorer och levererar totalt 339 hästkrafter och 1000 Nm. Batteripaketet består av tre lithium-ion-batterier på 212 kWh. Det här ska ge en räckvidd på cirka 20 mil.

Latbilen har också energiåtervinning som jobbar upp laddningen i batteriet vid inbromsningar. Mercedes har byggt batteriet med tre individuella enheter för att kunder ska kunna köpa den räckvidd som behövs.

Men eTruck har inte bara en innovativ drivlina. I kupén finns en stor 12,3-tums bildskärm som bland annat ger information i 3D om olika tjänster, samt förstås information om hur väl batteriet mår.

Precis som i sina personbilar erbjuder Mercedes olika körprogram till ellastbilen. I Auto-läget ser lastbilen till att batteriet räcker till den förutbestämda rutten. I Agile-läget går det att få maximal kraft och Eco-läget ger maximal räckvidd.

Mercedes har också utvecklat en avancerad tjänst för att optimera leverans-rutten där man bygger ihop lastbil, förare och transportsystem.

De flesta lastbils- och busstillverkare är övertygade om att elektrifieringen kommer att slå igenom snabbast inom leveranser och transportsystem i de stora städerna. Här finns förutbestämda resor och också tydliga krav på renare lust. Flera städer diskuterar förbud mot eller begränsningar i användandet av fossildrivna transportbilar i stadskärnorna och elbussar är redan en verklighet i flera städer.

Lämna ett svar