Dyraste kraschen – Koenigsegg One:1 totalförstörd

Koenigsegg var på gång att attackera Nürburgrings rekord redan för ett drygt år sedan. Men i samband med de förberedande testerna infördes hastighetsbegränsningar i vissa sektioner på banan sedan en Nissan GT-R Nismo GT3 kraschat och en åskådare dödats.

Men nu har hastighetsbegränsningarna blivit hävda, vilket gör det möjligt för Koenigsegg att ta upp rekordjakten igen.

Kostar 60 miljoner

På papperet är modellen One:1 världens snabbaste bil. Med 1360 hästkrafter – en per kilo vikt – uppger Koenigsegg att bilen i teorin skulle kunna gå 451 kilometer i timmen.

Men smakar det så kostar det. I mars låg det sjunde och sista exemplaret av bilen ute till försäljning för 60 miljoner kronor

 LÄS MER: Här är Top Gear-stjärnans nya bil

Totaltförstördes i går

De senaste två månaderna har biltillverkaren spenderat mycket tid på den legendariska banan för att fortsätta utveckla sin extrema bil och samtidigt för att förbereda sig på ett nytt rekordförsök någon gång i framtiden.

Men i går gick det inte som det skulle.

En Koenigsegg One:1 kraschade i banan och bilderna från Youtube-kanalen EMS Nordschleife TV visar att det var en ordenlig sådan. Superbilen totalförstördes men föraren klarade sig oskadd. Hen fick uppsöka sjukhus men kunde lämna redan samma dag.

Den svenska biltillverkaren bekräftar olyckan i ett pressmeddelande:

”En Koenigsegg är en extrem prestandabil och måste testas i enlighet med det. Det här är ett farligt åtagande som måste genomföras progressivt och metodiskt, där vi jobbar punkt för punkt inom alla områden på våra mycket justerbara fordon. Vår främsta oro är alltid förarens säkerhet och alla test är strukterade och genomförda i enlighet med detta”, skriver de.

”Vi är bestörta”

När ett nytt rekordförsök ska genomföras är ännu inte fastställt, men de skriver ingenting i pressmeddelandet som tyder på att det kommer försenas på grund av gårdagens krasch.

”Den här händelsen är en bekräftelse på hur svårt det är att köra på den här nivån på världens ultimata testbana. Naturligtvis är vi bestörta av denna utveckling men samtidigt glada över att vårt säkerhetssystem fungerade som det skulle när det skyddade vår förare”, skriver Koenigsegg.

 Sugen på snabbare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar