Dyrare bilservice – helt i onödan

Att tvinga kunder att serva sina bilar på märkesverkstad för att garantierna ska gälla är inte okej.

Det visar bland annat en dom i Marknadsdomstolen från 2012 där det slogs fast att Kia inte kunde tvinga bilägare till sina egna verkstäder för att nybilsgarantin skulle gälla.

Däremot kan bilföretagen kräva att de serviceprogram och anvisningar som finns följts för att garantierna ska gälla. Reservdelar och tillbehör som används måste också hålla minst samma kvalitet som originaldelarna.

Och det finns EU-regler som säger att biltillverkarna är skyldiga att tillhandahålla oberoende verkstäder de verktyg och specifikationer som krävs för service och reparation av bilar.

Privatleasing: Här är 20 populäraste modellerna i Sverige

Många vet inte vad som gäller

Många vet inte dock riktigt vad som gäller när de ska serva sina bilar. Enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av Mekonomen – ett företag som konkurrerar med märkesverkstäderna – är två av tre bilägare osäkra om nybilsgarantin gäller om de väljer en oberoende verkstad.

Och det här kan påverka valet av verkstad och kan innebära att billigare alternativ till märkesverkstäderna väljs bort.

– Den fria konkurrensen gynnar bilägarna och vi i branschen behöver bli bättre på att informera bilägarna om deras valmöjligheter. Underhåll såsom service och reparationer står för en stor del av den totala kostnaden under bilens livslängd och det lönar sig att jämföra erbjudanden”, säger Magnus Johansson VD och Koncernchef Mekonomen Group.

Sugen på ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar