”Det får vara nog nu – börja ploga!”

De säger att det var det värsta snöovädret på 111 år. Men de säger så mycket. Jag tycker att snöfallet över Stockholm – och delar av Mellansverige – onsdagen den 9 november 2016 var som vilken vinterdag som helst.

Visst, för många bilister hade sommardäck på och många lastbilar och bussar överraskades. Och jag förstår att det blir stökigt några timmar, jag satt själv i kö i totalt fem timmar under onsdagen.

Jag förstår att det kan bli så. Men det jag inte förstår är det helt obefintliga beredskapen.

”Vilket skämt. Vilket hån”

Så här säger Trafikverket till Expressen torsdag morgon:

– Vi har försökt röja bort på vägarna, bärga bort de fordon som står i vägen. Målet var att bli klar till midnatt, men det klarade man inte på alla ställen, säger Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour.

– Så här dags är de ute och förbereder för fullt, sa Katarina Wolffram vid klockan 5 på torsdagsmorgonen.

Vilket skämt.

Vilket hån.

Jag blir arg på riktigt när jag läser såna uttalanden.

Katarina Wolffram kan få komma ut till mig i en av Stockholms förorter och se hur det ser ut, och har sett ut ända sedan i går eftermiddag.

* Vägar som inte plogats alls.

* Stora vallar där traktorer och snöplogar åkt fram till synes helt planlöst.

* Oplogade trottoarer som är en hälso- och trafikfara för alla.

* Plogade cykel- och gångbanor där det ligger 50 centimeter snö kvar. Den som plogat där kan inte begripa alls vad plogning betyder.

TV: Här springer Philip förbi bilköerna på motorvägen i snökaoset – 9 km till jobbet

”Total brist på insikt”

Det är inte kaoset när snön faller som upprör mig. Det är den totala bristen på insikt om hur snön ska forslas bort eller i alla fall flyttas så mycket så att människor, bilar, bussar och lastbilar tar sig fram.

Jag såg en liten minitraktor mycket omsorgsfullt ploga trottoaren på en viadukt. Men det var på grund av stora vallar helt omöjligt får någon att ens närma sig trottoaren. Och på vägen låg en halvmeter packad och spårig snö.

I morse var cykelvägen plogad men där låg det kvar lika mycket snö som innan – blandad med helt på måfå utkastade sandhögar.

Områdets förskoleklass hade plogat bättre.

Onsdagens snöröjning är pinsam

Trafikverket och Stockholms kommun kastar bort pengar på att förstöra vägar och människors vardag. Den så kallade snöröjningen i Stockholm under onsdagen och torsdagen är inte obefintlig – den är pinsam. Det hade – faktiskt – varit bättre att inte ploga alls än att som nu flytta runt snön och skapa besvär.

Väderprognosen säger att allt ska regna bort i nästa vecka och det är väl räddningen. För ligger det här kvar kommer inget att fungera i Stockholm förrän framåt april, maj.

Har du också problem med plogningen?

Skicka oss en bild på Instagram med #plogakuten

Visa upp exakt hur illa det är ställt med det svenska samhället vintertid.

Visa oss undantagstillståndet i all sin vita prakt.

LISTA: Se upp för 10 oväntade böter i vinter

Lämna ett svar