Corvette – en flopp som blev succé

I juni 1953 började Chevrolet bygga den nya sportvagnen Corvette. Namnet hade den fått efter flottans lättmanövrerliga och snabba krigsfartyg. Men till skillnad mot flottans båt var bilen Corvette en seg, degig och slarvigt byggd pråm.

Utseendemässigt var den okej, lite svulstig och kromtyngd, men det handlade ju om den amerikanska marknaden där man inte trodde på europeiska understatements. Som de engelska konkurrenterna hade Corvette lösa sidorutor, ett elände som bara tilltalar självplågare eller subtropiska solländer där man alltid kör öppet. Corvette hade också plastkaross vilket var avancerat för 1953.

Plast var en sniklösning

Chevrolet valde det av ekonomiska skäl och inte för dess tekniska fördelar. Karosser i stål innebär stora investeringar i pressverktyg och behöver långa serier för att löna sig.

Plasten eller glasfibern behövde bara några uppsättningar gjutformar för de 46 olika karossdelarna där till och med hela golvsektionen var i plast.

Det har stönats en del över att Chevrolet försåg Corvette med en tvåstegs automatlåda som var kopplad till den 3,8-liter stora Blue Flame-sexan på 150 hk.

Men det brydde sig jänkarna inte om. Vem tittade under huven?

Men att denna första generation av Corvette blev en flopp var inte på grund av sexan utan i stället på att bilen bland annat läckte in regnvatten, skramlade, drog upp avgaser över bilens bakparti vilket smutsade ned lacken om inte rentav förgiftade passagerarna i sittbrunnen.

Försäljningen sjönk som sten

I början hade försäljningssiffrorna skjutit i höjden men i takt med att klagomålen kom sjönk försäljningen som en sten och lagren fylldes med osålda bilar. Bara 674 Corvetter av årsmodell -55 byggdes jämfört med 3.640 året innan. Corvette var iskall som det heter på bilhandlarspråk. Inte ens den nya V8:an på 195 hk kunde rädda försäljningen.

Hur skulle Chevrolet få den här skutan på rätt köl? I samma andetag kom Fords Thunderbird som säkert skulle bli en lika stor succé som Ford Mustang. Vilken person skulle kunna hjälpa Chevrolet? Man kallade in legenden Zora Arkus-Duntov. Ändringar gjordes på hjulinställningar, fästena till bladfjädrarna bak flyttades. Enkla för den som vet men svåra för den som inte vet. Resultatet blev en helt annan Corvette – en körbar Corvette som 1956 även hade fått en ny design.

Den nya looken hade fortfarande en kromtyngd grill, konkava karossidor som kunde för 20 dollar extra fås i en annan kulör än övriga bilen. Ett uppstädat bakparti med infällda bakljus där också avgasutblåsen var utflyttade till sidorna där fartvinden såg till att sprida avgaserna i stället för att dra in dem över bilen.

Otroligt snabb med Ramjet

Några få detaljer behölls som bland annat var de fejkade ”vingmuttrarna” på navkapslarna. Den vackra -57 på bilderna har just allt detta plus tillägget: de konkava sidorna lackerade i Shoreline Beige som matchar karossens röda nyans som heter Venetian Red.Fuel injection står det också på sidorna.

Det betyder att Corvetten har bränsleinsprutning från Rochester som tillsammans med Chevrolet utvecklat Ramjet där insprutningspumpen drivs via fördelaruttaget på kamaxeln och förser insugsventilerna med rätt mängd bensin.

Effekten blev 1 hk per kubiktum, det vill säga 283 hk ur 283 cui (4638 cc) vilket var det absolut optimala.

Bara 240 av 6.339 tillverkade 57:or försågs med Ramjet. När allt fungerar är Ramjet-Corvette otroligt snabb. 0-100 går på under 6 sekunder vilket var en sensation 1957. En siffra som är bra än idag. 3.176 dollar och 32 cent (ca 28.593:-) kostade Corvette i basutförande -57. Fanns det mer pengar hade kunden en diger lista med tillval att välja mellan. För 150 dollar extra fanns en mer kompetent och avancerad förgasare och 245 hk. Nästa trimningssteg gav 270 hk. Värmare, hydraulmanövrerad sufflett, AM-radio med sökning, vita däcksidor, vindrutespolare, diffbroms var några bland alla tillval. Så förvandlades en flopp till en succé.

Historia

Försäljningen gick verkligen trögt i början. Bara 314 exemplar tillverkades första året 1953. Corvettens plastkonstruktion (fiberglas) var både komplicerad och dyr vilket var anledning till den dåliga försäljningen. Det skulle dröja till 1960 innan man lyckades komma över 10.000 tillverkade bilar per år.

Hur är den att köra?

Så länge det går rakt fram är Corvetten fin att köra. Men när det börjar svänga bör man vara lite försiktig med gasen. Noll till hundra avverkas på 5,7 sekunder vilket var betydligt snabbare än Ford eller Jaguar på den tiden. Så länge det gick rakt fram vill säga.

Vad kostar en Corvette från 50-talet?

I USA ligger prisbilden för en 57:a från 800.000:- och uppåt 1.350.000 kronor. Det senare för ett riktigt fint exemplar. I Tyskland är priserna ett par hundra tusen upp och startar vid miljonen jämt men det är lättare att ta sig dit och kanske efter köpet köra bilen hem.

Köpa en klassiker? Se vad du kan få för din gamla bruksbil här

Lämna ett svar