BMW hyllar ikoniska turbon med ny 2002

”Exakt för 50 år sedan kickstartade 02-bilarna en era av framgång för BMW. Den kompakta coupen är en av bilarna som gjort BMW till företaget det är i dag”, säger BMW:s designchef Adrian van Hooydonk i ett pressmeddelande. ”2002 var toppmodellen och var den första serietillverkade bilen någonstans i Europa som använde turboteknologi. Den etablerade coupen som en riktig sportbil”.

Nu hyllas den klassiska BMW-modellen med hyllningen 2002 Hommage. Bilen – i grunden den lilla vassa coupen M2 – är en modern tolkning av den 50 år gamla klassikern.

Bilen är låg, kompakt och tillsammans med ”hajnosen” är bilen tänkt att ge ett mäktigt och sportigt intryck. Stora spoilers både i fören och i aktern ska ge bilen maximalt marktryck i alla situationer.

LISTA: 10 begagnade lyxbilar – för samma pris som en Volvokombi

Referenser till förr

Sektioner av huven, taket och bakluckan har matt lack för att minska blänk – en racingreferens från förr. De breda skärmarna på 2002 Hommage är en blinkning till racingversionerna av 2002 turbo som använde skärmbreddare för att få plats med hjulen. I fronten lyser två enkla strålkastare – precis som på originalet.

Under huven sitter BMW:s nya raka sexa på tre liter, och tillsammans med dubbla turboaggregat levererar motorn 370 hästkrafter.

Den specialbyggda bilen är en ren designstudie och är tyvärr inte tänkt för serieproduktion. Vi får alltså fortsätta nöja oss med helt ”vanliga” M2.

Bilen startar på dryga halvmiljonen, men lägg till cirka 60 000 kronor för automatlåda och M Driver’s-paketet – som ökar toppfarten till 270 kilometer i timmen.

BILDER: Se AC Schnitzers M2 med 570 hk!

Dags att byta bil? Se vad du får för din nuvarande bil här

Lämna ett svar