Biltoppen: Sveriges 10 mest sålda bilar

Det visar statistik från BIL Sweden. Statistiken visar också att den svenska bilmarknaden är inne i en mycket positiv trend.

Under mars registrerades 34 712 nya personbilar, vilket är en ökning med 9,9 procent jämfört med mars förra året. Hittills i år har nybilsregistreringarna ökat med just samma procentsiffra: 9,9.

– Mars är den 27:e månaden i rad med plussiffror. Årets marsmånad var dessutom den näst bästa marsmånaden någonsin för nya bilar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Rekordlåga räntor och ökade inkomster

Enligt honom finns det flera förklaringar till den positiva utvecklingen på bilmarknaden i Sverige.

– Tillväxten i den svenska ekonomin är stark. Konjunkturinstitutet konstaterade nyligen att Sverige är på väg in i en högkonjunktur, med en BNP-tillväxt på 3,5 procent i år, enligt den senaste prognosen.

– Räntorna är rekordlåga och hushållens disponibla inkomster ökar starkt i år. Hushållen är optimistiska om sin egen ekonomi, vilket gör att många passar på att investera i en ny bil.

Privatleasing expanderar kraftigt

– Privatleasing, som är en relativt ny ägandeform på den svenska bilmarknaden, expanderar kraftigt och stimulerar nybilsintresset, säger Bertil Moldén.

När det gäller miljöbilar uppgick antalet nyregistreringar under mars till 6 169 och miljöbilsandelen till 17,8 procent enligt den nya skärpta miljöbilsdefinitionen, som gäller från första januari 2013. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 16,7 procent.

Bertil Moldén gläds över siffrorna.

– En förnyelse av bilparken där fler nya bilar kommer ut på våra vägar och ersätter gamla bilar med betydligt sämre miljö- och trafiksäkerhetsprestanda är mycket bra för samhället. Vi tror att den positiva miljöutvecklingen kommer att fortsätta.

Köpa ny V70? se vad du får för din gamla här!

Lämna ett svar