Bildextra: Mercedes nya värsting-roadster

Fast egentligen är det två taklösa modeller som Mercedes nu lanserar: AMG GT Roadster och den mer kraftfulla och välutrustade AMG GT C Roadster.

Båda modellerna drivs av samma twin-turbo 4,0-liters V8-motor, som har blivit ryggraden i AMG:s sortiment. Tjänstevikten däremot är olika. För Mercedes- AMG GT Roadster ligger den på 1 670 kilo och för Mercedes-AMG GT C Roadster är den

1 735 kilo.

Accelerationen från 0 till 100 kilometer klarar C Roadster-versionen på 3,7 sekunder medan den tar 4,0 sekunder för GT Roadster.

Maxhastigheten är 316 kilometer i timmen respektive 302 kilometer i timmen. Hästkrafterna 557 respektive 476.

Luftmotståndet har förbättrats med samma typ av ”aktiv” grill som kom på Mercedes-AMG GT R där luftgenomströmningen kan varieras efter temperatur och hastighet.

Aktiv bakhjulsstyrning

Båda versionerna av AMG GT Roadster får aktiv bakhjulsstyrning som standard. Det innebär att bakhjulen styr på motsatt håll i lägre fart och när hastigheten kommer över 100 kilometer i timmen styr bakhjulen åt samma håll som framhjulen.

Det ger en ”virtuellt” längre hjulbas vilket bidrar till att öka stabiliteten i högre hastigheter.

Även sportavgassystem är standard.

Bland det som skiljer sig åt mellan de båda taklösa modellerna finns stötdämparna och bakskärmarna. Aktiva, elektroniskt styrda stördämpare är standard på AMG GT C Roadster men inte på GT Roadster. Bakskärmarna är bredare på C Roadster än på GT Roadster.

Suffletten erbjuds i tre färger: svart, rött och beige. den har tre värme- och ljudisolerade lager dragna över en cabställning i aluminium och magnesium. Suffletten kan, enligt Mercedes, manövreras i en hastighet upp till 50 kilometer i timmen. Att fälla upp eller ner den ska gå på elva sekunder.

Priset en bra bit över miljonen

Vad bilarna kommer att kosta är ännu inte känt. Den amerikanska motorsajten Carscoops spekulerar i att priset för AMG GT Roadster kommer att vara minst

1 288 000 kronor och naturligtvis ännu mer för den kraftfullare AMG GT C Roadster.

Lanseringen av de två taklösa modellerna innebär att Mercedes sammanlagt nu har fem versioner av AMG GT. De är:

Mercedes-AMG GT på 462 hästkrafter.

Mercedes-AMG GT S på 510 hästkrafter.

Mercedes-AMG GT R på 585 hästkrafter.

Mercedes-AMG GT Roadster på 476 hästkrafter,

Mercedes-AMG GT C Roadster på 557 hästkrafter.

Byta till Mercedes? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar