Berggren: Skandalen är större än vad vi anat

Halva aktievärdet på Mitsubishi Motors är utraderat efter att företaget erkänt fusk med utsläppsvärden under de senaste 25 åren.

Erkännandet är hisnande och betyder en reell fara för hela företaget. Just nu pågår den första städningen och både kunder och partnern Nissan svävar i ovisshet. Bilanalytiker och ekonomer i Japan menar att det här kan påverka hela industrin och radera ut hela bilmärket. Klart är i alla fall att de högsta cheferna börjat avgå.

Och alla som pratat om Volkswagens fusk med nox- och CO2-värden från dieselmotorer som ett engångsfall kommer att tvingades revidera sina åsikter.

Istället är det de som misstänker att det här är ett systematiskt fusk från en hel bransch som får rätt.

Myndigheterna borde ha upptäckt detta

Vi ska ändå komma ihåg att i spåren av VW-skandalen så har flera märken och modeller än någonsin testats av oberoende institut och myndigheter. Och av de mätningarna har det inte kommit fram mycket mer än några ynka rättelser.

Istället kan skandalen komma att sprida sig in till maktens korridorer.

För det är uppenbart att med den kontrollapparat som ändå funnits så borde våra tillståndsmyndigheter ha upptäckt och rättat till felaktigheterna.

Det är – nu när vi ser resultaten från fusket – konstigt för att inte säga bedrägligt att inte fler myndigheter stoppat de felaktiga bilarna.

I Sverige har vi något som kallas typgodkännande och bilar som inte följer det godkännandet kan stoppas från försäljning.

Om en svensk myndighet får vetskap om att bilen X släpper ut för mycket CO2 eller på något annat sätt inte följer det godkännande bilen fått så kan myndigheten stoppa försäljningen helt.

Sanktionerats av myndigheterna

Så om allt verkligen gått rätt till så skulle någon myndighet runtom i världen ha upptäckt VW-fusket betydligt tidigare än som det nu blev och bilarna skulle då ha stoppats från att rulla ut från bilhallarna.

Att fusket på sätt och vis sanktionerats av myndigheter gör det inte mindre allvarligt men det betyder att det kan finnas flera som är skyldiga till att ha begått misstag.

När nu bilbranschen försöker återfå förtroendet och rensa upp i leden så skulle det vara klädsamt om även myndigheterna såg över sina rutiner.

Nästa gång någon fuskar skulle jag vilja att myndigeterna reagerade först och inte, som nu, tvingas agera alldeles för sent.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla

Lämna ett svar