Begtipset: Nissan Qashqai en skön suv

Nissan Qashqai kanske ser ut att vara en stor bil – men det är den inte. Modellen är bara drygt 4,3 meter lång och konkurrerar egentligen med bilar som Volkswagen Golf och Ford Focus. Här sitter man dock betydligt högre, något som tilltalar många. Man har gott om plats i fram, även i bak kan två fullvuxna få plats med benen. Men takhöjden är i lägsta laget för att det ska vara bekvämt i baksätet. Med tanke på bilens yttermått är bagageutrymmet också godkänt, 410 liter ska det gå att lasta med uppfällt baksäte. Och väljer man versionen Qashqai +2 som lanserades 2008 får man en 20 centimeter längre bil med sju sittplatser.

Qashqai är en skön bil att åka i, något som vi nog kan tacka den lite längre fjädringsvägen för. Bilen går också förhållandevis tyst, även om lite vägljud och vindbrus gör sig gällande i högre motorvägshastighet.

Välj den större motorn

Nissan Qashqai finns med flera olika motoralternativ. Instegsmotorn är en fyrcylindrig bensinare på 1,6 liter och 115 hästkrafter. Den lite större tvålitersmotorn på 140 hästar är dock både trevligare och vanligare. Dieselmotorer finns naturligtvis också, en liten 1,5-liters på 102 hästar och en tvålitersmaskin på 150 hästar. Här är den senare att föredra.

Interiören i Nissan Quashqai skvallrade från början om att det här är relativt billiga bilar. Känslan i material och kvaliteten på detaljerna i kupén var inte på topp. I samband med att modellen fick en facelift 2010 blev det dock betydligt bättre, men inte superbra. Exteriören blev också bättre efter uppdateringen. Qashqai fick en snyggare front med en annan grill, nya bakljus och läckrare strålkastare.

Tvåhjulsdrift är det smarta valet

Nissan kallar sin Qashqai för crossover, inte suv. Och det är nog bra, för eftersom de flesta exemplar av modellen saknar fyrhjulsdrift har inget att göra i terräng. Det finns dock fyrhjulsdrivna bilar som lånat systemet från den större Nissan X-trail. Som begagnade är de här bilarna dock betydligt dyrare, så kanske är det smartare att satsa på tvåhjulsdrift.

LISTA: 11 bilar du INTE ska köpa

PLUS

Komfort. Nissan Qashqai är en skön bil att åka i med fin fjädringskomfort.

Design. Många tycker att Qashqai är en snygg modell.

MINUS

Inredning. Interiören är en rätt ledsam historia. Det blev dock lite bättre efter faceliften 2010.

SE UPP MED

El/elektronikfel. En del bilar har drabbats av märkliga fel där allt från AC, fjärrlås, tuta och ABS-lampor spökat. Ofta handlar det om en kabelstam i bak med slitna eller trasiga kablar.

Intresserad av en Qashqai? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar