Apple vill investera i bilar och motorcyklar

Det är uppgifter i finanstidningen Financial Times som satt fart på spekulationerna att Apple vill investera i bilbranschen. Tidigare har Fiats chef Sergio Marchionne uppvaktat Apple med både smicker och stor plånbok men Apple stod emot. När så Fiat tecknade ett samarbetsavtal med Google kallnade Apple-Fiat-spåret helt.

Istället har McLaren seglat upp som en måltavla för Apple. Både Apple och representanter för McLaren har valt att förneka uppgifterna med hänsyn till sina respektive ägare.

Men för Apple skulle McLaren vara en bra investering. Företaget har mycket stor teknisk kunskap och en Apple-liknande image. McLaren samarbetar med Honda i sitt F1-team och det samarbetet har efter en tung start börjat visa bra resultat.

Teknisk patent lockar

Samarbetet med Honda och utvecklingen av F1-bilen har gett McLaren en stor kunskap om el-drivlinor med energiåtervinning och en anledning till Apples intresse uppges vara alla tekniska patent som McLaren sitter på.

Apple uppges också vara intresserade av mc-tillverkaren Lit Motors som bygger en eldriven och självbalanserande motorcykel. Lit Motors finns i San Francisco och har den senaste tiden tappat flera ingenjörer till Apple.

För bara en vecka sedan fick Apple och Google kritik i bilbranschpress för att de förlorat initiativet i utvecklingen av självkörande bilar. Då ansågs det att Apple gett upp tanken på att själv bygga bilar och i stället fokuserade på att utveckla en mjukvara till flera olika tillverkare.

Rör sig om stora summor

Vill Apple investera i McLaren handlar det om väldigt stora pengar. McLaren värderas till mellan 10 och 15 miljarder kronor. Men pengar är å andra sidan något Apple har gått om. Att teknikjätten kommer att göra strategiska köp och investera anses givet med tanke på att plånboken i dag uppges innehålla drygt 1800 miljarder kronor.

Några branschbedömare anser att Apple gör ett misstag om företaget investerar i McLaren eftersom supersportbilstillverkaren saknar kunskap om tillverkning i stor skala. Men å andra sidan väntas de självkörande bilarna till att börja med byggas i väldigt få exemplar och så finns kopplingen till Honda där i bakgrunden den dagen tekniken är mogen.

Och kanske är det en tanke som är att dra spekulationerna för långt att McLarens tekniska huvudkontor i Woking, England, litegrann ser ut som ett Apple-märke.

LÄS OCKSÅ:

Lämna ett svar