Äntligen – Ford plockar in autobroms i Transit

Vi har i flera år kritiserat biltillverkarna för att inte erbjuda den senaste säkerhetstekniken i de bilar som körs allra mest: transportbilarna.

Ofta har transportbilarna sämre teknik än de personbilar som i många fall står parkerade så mycket som 95 procent av sin livstid.

Men nu tar Ford ett steg för att plocka bort de här skillnaderna. I nya Transit och Transit Custom finns tekniken som upptäcker fotgängare framför bilen och som vid fara kan bromsa bilen automatiskt.

LÄS OCKSÅ: Varning: Här är den farliga tekniken i din bil

Ford-bilarna använder en radar placerad i stötfångaren samt en kamera som är monterad i vindrutan. Bilen jämför informationen från radarn och kameran med en databas som innehåller olika former av fotgängare. Därmed kan bilen se skillnad på en fotgängare och till exempel en skylt eller en buske.

Tekniken kan reagera på fotgängare

Upptäcker bilen en fotgängare som kan innebära en fara varnas förare och om inget händer kan bilen också bromsa. Tekniken kan regera på och förutse om en fotgängare kommer att gå framför bilen.

– Avancerad teknologi så som Fords aktiva inbromsningssystem var något många trodde hörde till framtiden för några år sedan. Men nu finns den här och hjälper förare att reagera snabbt mot oförutsedda tillfällen, säger Luke Bosdet på the Automobile Association – en organisation med rötter i Storbritannien som bland annat arbetar för förares säkerhet.

Ford plockar också i sin nya tvåliters EcoBlue-dieselmotor som reducerar bränsleförbrukningen med upp till 13 procent. Till Transit och Transit Custom kan du också få adaptiv farthållare, trafikskyltigenkänning och vindstabilisering.

LÄS OCKSÅ:

Lämna ett svar