Allt fler svenskar köper laddbara bilar

Intresset för elbilen Tesla Model 3 är massivt. Men det dröjer tills ”trean” finns i svenska bilhallar. Vi kan räkna med leverans till de första svenska kunderna under andra halvåret 2018 och det finns ännu inget svenskt pris på bilen.

Men i väntan på Tesla Model 3 så köper svenskar andra el- och hybridbilar. Efter en försiktig start på året har försäljningen av laddbara bilar ökat igen. I mars såldes 1270 bilar vilket är lika med 3,6 procent av den totala bilförsäljningen samma månad.

– Det är förstås glädjande att fler företag och privatpersoner väljer el som primärt drivmedel, och därmed gör en insats för minskade utsläpp av CO2, minskat buller och ökad energieffektivitet, säger Olle Johansson, vd för branschorganisationen Power Circle, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Frankrike erbjuder Elon Musk Tesla-fabrik landets äldsta kärnkraftverk

 

Nissan och Tesla populärast

Power Circle vill att det införs ett ännu mer omfattande stödsystem för att få fler att köpa elbilar och försöker därför påverka den utredning som regeringen bedriver.

– Jag hoppas att utredaren inspireras av vårt förslag och att man vågar vara tillräckligt ambitiös i utformandet av systemet, det krävs för att accelerera den nödvändiga omställningen mot fossilfri trafik. Regeringen har lovat ett nytt system på plats från början av 2017.

Den allra vanligaste elbilen i Sverige är Nissan Leaf, 1702 fordon, följt av Tesla Model S, 1474 bilar. Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander PHEV populärast följt av Volvo V60 plug-in. I mars ökade Volkswagen Passat GTE allra mest men även Tesla Model S och Nissan Leaf hade en stark tillväxt.

Sugen på ny elbil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar