Alla Smart blir elbilar

– Smart är en perfekt stadsbil och med eldrift kommer den bli lite mer perfekt, säger det tyska bilföretagets vd, Annette Winkler, enligt den brittiska motorsajten Automotive World.

Redan för tio år sedan inledde Smart en testverksamhet när det gäller eldrift och av Smart Fortwos andra generation tillverkades 2 100 exemplar i Electric Drive-utförande.

Enligt vad som nu blivit officiellt kommer Fortwo, Cabrio och Forfour att finnas med både el- och förbränningsmotorer. Det innebär samtliga av Smarts nuvarande modeller. Cabriolet-versionen är dessutom världens enda eldrivna cabriolet, enligt Smart.

Drivlinan byggs av den franska biltillverkaren Renault. Batterierna har en kapacitet på 17,6 kWh. Motorn levererar 81 hästkrafter maximalt. Räckvidden är upp till 16 mil. Accelerationen från 0-100 kilometer i timmen klaras av på 11,5 sekunder och topphastigheten är 130 kilometer i timmen.

Mer utrustning än fossil-bilarna

Prestandan gäller Fortwo-verionen, som är den lättaste av de tre modellerna.

Laddtiden är 2,5 timmar vilket är halva tiden jämfört med gamla eldrivna Smart-modeller. Med trefas snabbladdare är laddtiden mindre än 45 minuter.

De eldrivna Smartmodellerna kommer att ha en mer omfattande utrustning än sina syskon med förbränningsmotorer. Med hjälp av appen Smart Control kommer data att kunna läsas och funktioner att kunna skötas med fjärrstyrning.

I likhet med de flesta stadsbilar finns även nya Smart med fler designattribut, bland annat Brabus-stuk, samt med ett vinterpaket som exempelvis innehåller rattvärme.

Priset i Smarts hemland Tyskland – för nya eldrivna Smart – är 210 043 kronor för Fortwo, 241 252 kronor för Cabrio samt 216 361 kronor för Forfour.

I början av nästa år börjar Smart-bilarna att säljas även i övriga Europa.

 

Är du på jakt efter ny bil? Se vad din gamla är värd här!

Lämna ett svar