Äkta BMW-känsla från förr i nya M2 Coupé

Okej, nu låter det här kanske lite deppigt… men allt fler nya bilmodeller blir allt mer slätstrukna. Visst serveras vi ofta ny teknik, nya funktioner, bränslesnålare motorer och ny säkerhetsutrustning när vi får testa nya bilar.

Men, det är för sällan en tillverkare vågar sticka ut hakan och lägga bara fullt fokus på att bilarna ska vara roliga att köra.

Därför befarade jag att nya M2 Coupé, en bil som BMW själva gärna vill jämför med ikonen 2002 från 1970-talet, också skulle bli en i raden av många besvikelser.

Så blev det dock inte. Så blev det verkligen inte.

BMW M2 har fått ärva en del teknik från storebror M3/M4, en bil som hyllats på många håll och som jag älskat från de allra första metrarna jag körde bilen.

M2 har till exempel fått låna mycket av den fina framvagnen som ger M3/M4 så fin styrning och så bra grepp i framdäcken.

BETYG+BILDER: Så bra är M2 punkt för punkt!

Ännu mer kvickstyrd än M3

Men M2 är, mycket tack vare en kortare hjulbas, ännu mer kvickstyrd än M3 och är ännu lättare att styra in i snäva svängar.

När jag provkör på banan utanför Falkenberg känns M2 mycket välbalanserad och bilen dansar fram genom kurvorna på lätta fötter.

M2 och M3 är också lika varandra om man tittar under motorhuven. De båda bilarna har raka sexcylindriga motorer med en cylindervolym på tre liter.

M3/M4 har dock dubbelturbo som ger bilen 431 hästar och 550 Nm. M2 har fått nöja sig med en turbo och 370 hästkrafter och 465 Newtonmeter.

Det räcker dock gott, bilen accelererar från 0–100 km/h på 4,3 sekunder och har fått toppfarten begränsad till 250 km/h.

De flesta väljer automatisk dubbelkopplingslåda i kombination med den raka sexan i BMW M2. Och det här är en bra låda som klarar sig lika bra när jag smygkör med bilen som när jag ger järnet på racerbanan. Personligen skulle jag nog välja den manuella låda som är alternativet, allt för att få ännu mer av den där gamla hederliga BMW-känslan.

BETYG+BILDER: Så bra är M2 punkt för punkt!

Rolig – men obekväm och bullrig

BMW M2 är inte bara tänkt att vara en snabb och rolig bil för buskörning. Den är också tänkt att fungera för vardagsbruk – och visst gör den det.

Här finns alla praktiska funktioner man kan behöva för att klara sig genom vardagstrafiken. Här finns till och med ett litet bagageutrymme som sväljer ett par väskor. Men detta är definitivt inte bilen man ska välja för långresorna.

Fjädringen är för hård för att resorna ska bli bekväma.

Ljudkomforten är ännu sämre – det bullrar nämligen en hel del från däcken när jag styr ut M2 på motorvägen. Fast, det där med att M2 också funkar som vardagsbil är inte så viktigt, de här praktiska funktionerna är nog mest till för att man ska kunna motivera köpet av en så här pass dyr leksak.

Och det verkar vara många som hittat den här motivationen. Hela årets tilldelning av bilar till Sverige sålde snabbt slut. Men, beställer man en bil nu kan man hoppas på att få sin bil i mitten av nästa år. Och jag lovar, den är väl värd att vänta på. Och förmodligen blir M2 en dag en riktig klassiker.

BETYG+BILDER: Så bra är M2 punkt för punkt!

Funderar på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar