Winterkorn fortsätter vara VW:s starke man

Det var en rätt smutsig maktkamp mellan VW-koncernens president Martin Winterkorn och styrelsens ordförande Ferdinand Piëch. Piëch fruktade för sin position när Winterkorn pratade om att gå vidare i företaget och de hade olika åsikter om en den av problem inom VW-gruppen.

Piëch menade att Winterkorn misslyckats i USA och Kina och att VW tjänade för lite pengar per såld bil.

Winterkorn ansåg att han styrde företaget åt rätt håll och att ett besparingspaket skulle räcka.

BILTEST: VW:s laddhybrid Passat GTE – betyg + bilder

Styrelsen och facket bakom sig

Winterkorn vann fighten när fackföreningar och styrelsen ställde sig bakom honom. Piëch och hans anhängare lämnade styrelsen och i alla fall tillfälligt har de gett slaget förlorat.

Den 25 september väntas nu VW-styrelsen få i uppdrag att förlänga Martin Winterkorns kontrakt till och med 2018. Därmed fortsätter Winterkorn att styra över 12 av bil- och lastbilsvärldens största varumärken.

Samtidigt betyder förlängningen av kontraktet att Winterkorn troligen inte blir ordförande för VW – det som till att börja med satte i gång maktkampen med Piëch.

I dag har VW en tillfällig ordförande i Berthold Huber men företagsanalytiker tror att med Winterkorn borta från det jobbet letar VW-ägarna efter en ny ordförande utanför koncernen.

Vill bli världsetta 2018

Förre Ford- och BMW-chefen Wolfgang Reitzle anses ligga bra till.

De som vill efterträda Winterkorn har nu tre år på sig att visa framfötterna.

Här nämns Audi-chefen Rupert Stadler, VW-märkets chef Herbert Diess och finanschefen Hans Dieter Poetsch.

Porsche-chefen Matthias Mueller anses vara för gammal om tre år, trots att han skolats in som ersättare till Winterkorn i många år.

Och det är viktiga chefsposter som ska tillsättas. VW-gruppen sålde över fem miljoner bilar och lastbilar under årets första halvår och var så långt den allra största bilkoncernen i hela världen. VW har som övergripande mål att bli världsetta senast 2018.

Lämna ett svar