VW kan tvingas sälja Scania

Den pågående dieselskandalen kommer att kosta VW-koncernen miljarder kronor. Och just nu pågår en genomlysning av hela företaget och vilka projekt som kan skrotas. Det har redan viskats om att nya Bugatti Veyron inte blir av och att VW kan komma att pruta på kommande Phaeton-modellen.

Men det kan bli större förändringar än så. Flera branschbedömare pekar ut de problemområden där VW-gruppen kan tvingas spara och skära. Enligt nya vd:n Matthias Müller kommer skandalen att kosta VW cirka 65 miljarder kronor och påverka företaget under två till tre år framåt samt projekt som sträcker sig så långt fram i tiden som till 2025.

LÄS MER: 30 chefer kände till fusket

Bugatti, Lamborghini, Ducati i farozonen

Bland de märken som kan påverkas finns Bugatti som tillsammans med Lamborghini inte visat vinst sedan VW tog över respektive varumärke. Motorcykelmärket Ducati köptes 2012 men inte heller Ducati har lyft i VW-gruppen.

Volkswagen gjorde slut på maktkampen mellan MAN och Scania genom att ta kontrollen över både varumärkena men speciellt MAN har haft svårt att dra några fördelar av den nya alliansen. En möjligt som branschanalytiker nu ser är att hela lastbilsverksamheten säljs ut men att VW i så fall behåller ett visst ägande.

Seat är ett annat problembarn som först det senaste året visat upp en positiv utveckling. Ett alternativ skulle då vara att satsa på Skoda fullt ut och droppa Seat en gång för alla.

Lämna ett svar